Росія замінувала ЗАЕС / фото ua.depositphotos.com

Цього тижня загострилася ще одна небезпека. Росія готується до підриву Запорізької атомної електростанції - з викидом радіації. Про це заявив президент Володимир Зеленський в екстреному зверненні.

Окупанти на ЗАЕС замінували ставок-охолоджувач, доповіла українська розвідка. До яких сценаріїв варто бути готовим та яка реакція НАТО, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

У Кремлі все заперечують й посилаються на оцінку ситуації від МАГАТЕ, мовляв, із безпекою на найбільшій атомній електростанції Європи все гаразд.

"Сама МАГАТЕ поводиться дивно, каже, замінували не ставок, а в іншому місці. Зокрема, всередині станції й по периметру. Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який приїжджав на ЗАЕС після підриву Каховської греблі, хоч і визнає, що присутність будь-якого вибухового пристрою там не відповідає стандартам безпеки, при цьому запевняє, що "основні функції безпеки об'єкта суттєво не будуть порушені", - каже ведуча ТСН.Тижня Алла Мазур.

У разі найгіршого сценарію - вибуху на ЗАЕС - найбільша небезпека буде у 50-кілометровій зоні навколо станції, але й за 100 км також буде значне забруднення, інформують у Держагенції з управління Зоною відчуження.

"До 50-кілометрової зони у Запорізькій області входять Кам'янка-Дніпровська, Кушугум, Малокатеринівка, Балабине, Балки, Василівка, Велика та Мала Білозерки, Дніпрорудне, Михайлівка. На Дніпропетровщині - це Нікополь, Марганець, Покровське, Червоногригорівка, Грушівка, Томаківка, Покров", - йдеться в сюжеті. 

У зоні 200 кілометрів навколо ЗАЕС енергетики, рятувальники, поліція та медики вже створюють спеціальні штаби, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Усіх, хто у разі небезпеки захоче виїхати з цієї зони, обіцяють забезпечити транспортом.

"А далі все буде залежати від погоди, зокрема вітру. Якщо повіє у західному напрямку, то радіація цілком може досягти європейських держав, а у східному - зачепити саму Росію", - пояснюють журналісти.

Тим часом американські сенатори вже внесли резолюцію, що будь-яке використання Росією чи Білоруссю тактичної ядерної зброї або удар по ядерному об'єкту НАТО розглядатиме як напад на себе, бо радіацію "понесе" на його країни, й почне діяти за своїм правом на захист.

Попередження про те, що Росія готує теракт на ЗАЕС

22 червня президент України Зеленський заявив з посиланням на дані розвідки, що Росія готується вчинити теракт на Запорізькій атомній станції.

Напередодні голова ГУР Кирило Буданов стверджував, що російські окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС, а саме - ставок-охолоджувач станції. 

25 червня в ГУР опублікували інтерв'ю Буданова виданню The New Statement. У ньому він попередив, що біля 4 із 6 енергоблоків ЗАЕС російські війська розмістили техніку з вибухівкою. "План теракту на ЗАЕС повністю розроблено та затверджено. Для прискорення катастрофи вони можуть використовувати технічні засоби. Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз", - наголосив очільник української розвідки.

Вас також можуть зацікавити новини: