11 березня його було зараховано до Ніжинського батальйону тероборони / facebook.com/RDTerritorialDefenseForcesNorth

Офіційно ідентифіковано військового, якого російські війська розстріляли у полоні за гасло "Слава Україні". Ним виявився боєць 163 батальйону 119-ї окремої бригадт ТрО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

Як повідомляє у Facebook регіональне управління сил ТрО "Північ" ЗСУ, 30 грудня Мацієвський і ще четверо військових під час переміщення прийняли зустрічний бій з переважаючими силами противника на околицях Соледару.

Близько 12:00 зв’язок з Олександром зник. Прорватися до місця їхньої позиції підкріплення не змогло через безперервний мінометний обстріл та щільний вогонь зі стрілецької зброї.

Відео дня

"Ми до кінця не знаємо подробиці того бою. Невідомо,  хто і як загинув, невідомо, як Олександр потрапив у полон, свідків на жаль не лишилося, всі загиблі або зниклі безвісті", - йдеться у повідомленні ТрО.

Мати Олександра, його син Михайло і військовослужбовці його підрозділу впізнали побратима на цих кадрах.

facebook.com/RDTerritorialDefenseForcesNorth

Олександр Мацієвський – ким був Герой України

Народився Мацієвський 1980 року у Молдові, куди його матір відправили за розподіленням на взуттєву фабрику. Саме там Олександр згодом закінчив середню школу і електротехнічний коледж. Потім родина повернулася до Ніжина, на Батьківщину.

До лютого 2022 року Олександр працював за фахом. З першого дня повномасштабної агресії він пішов до Ніжинського ТЦК та СП, але відразу не зміг потрапити до війська. Він допомагав робити укріплення, чатував на блок-посту, готував пляшки з запалювальною сумішшю і наполегливо знов звертався до збірного пункту.

11 березня його було зараховано до Ніжинського батальйону тероборони. Олександр старанно вчився військовій справі, його призначили снайпером.

У грудні, коли батальйон збирався вирушати на схід, Олександр не сказав мамі, що він поїде у зону активних бойових дій, дуже не хотів щоб вона хвилювалася.

29 грудня відбулась остання телефонна розмова Олександра з мамою. 7 січня "абонент з'явився на зв'язку", але то телефонували його побратими, щоб повідомити рідні про його смерть.  

Розстріляли за "Слава Україні" - що відомо про новий воєнний злочин окупантів

6 березня в мережі з'явилось відео розстрілу росіянами беззбройного українського військовополоненого після гасла "Слава Україні". Кадри відзняли самі ж кати.

Українців вразило, з якою рішучістю і гідністю невідомий боєць прийняв смерть на полі бою: замість стати на коліна він стояв і курив цигарку.

Користувачі запустили тематичну акцію підтримки у соцмережах. Разом з тим Україна оголосила кримінальне переслідування убивць полоненого захисника.

Вас також можуть зацікавити новини: