На Запорізькому напрямку у окупантів тріщить фронт, заявив генерал / фото ua.depositphotos.com

Сили оборони України просуваються в напрямку Токмака Запорізької області, який є вузловим центром оборони російських окупаційних військ. У противника тріщить фронт.

Таку думку в ефірі телканалу FREEДОМ висловив генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж. За його словами, перекриваючи сухопутний коридор, яким РФ постачає своїм військам техніку і людей, українські військові створять умови для оточення великого угруповання ворога. Однак противник це теж розуміє.

"Буквально останніми днями ворог кидає (на південь) всі сили навіть з того напрямку, який він вважав пріоритетним для наступу – це якраз Сватове – Кремінна, це Куп'янськ, де особливо були розрахунки Росії на контратаки і захоплення не тільки Куп'янська, а далі Харківської області і відтягування наших сил туди. Не вийшло – ми їх відбили. Відповідно, вони ці великі сили і засоби там сьогодні не тримають, тому що тріщить фронт на Запорізькому напрямку, особливо в напрямку Токмака", – підкреслив Маломуж.

Відео дня

Генерал зазначив, що росіяни перекинули на Запорізький напрямок неповні бригади ПДВ і полки, ряд танкових підрозділів. Сьогодні ворог намагається зміцнити позиції в Токмаку і створити нову лінію оборони. 

При цьому, за словами Маломужа, перспектив у росіян вже немає. Українські війська поступово рухаються в тому напрямку і при грамотному плануванні спецоперацій в тилу ворога їм вдасться розірвати сухопутний коридор. 

"Протягом місяця-півтора, я вважаю, ми можемо провести таку операцію. Якщо ворог схаменеться і кине всі сили і засоби, які можливо, а ми ще не встигнемо створити такі перспективи перерізання, це буде більш затяжний процес, який перейде в новий рік і далі. Але я припускаю, що буде більш оптимістичний сценарій: ми все-таки зуміємо перерізати коридор і створити умови для оточення, а, можливо, і втечі ворога, якщо він буде з двох сторін битий", – продовжив екс-розвідник. 

Генерал прогнозує, що після надходження на озброєння українських військ сучасної авіації, надання ракет ATACMS почнеться "стратегічний прорахунок" противника, в результаті якого росіяни будуть відступати в бік моря і бігти в тимчасово окупований Крим.

Війна в Україні: ситуація на фронті

Українські військові пробили лінію оборони РФ в районі Бахмута Донецької області. Таку заяву зробив командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський. За його словами, обстановка на сході залишається складною. 

Є успіхи і на півдні країни. Зокрема, на Таврійському напрямку за добу було ліквідовано 135 російських загарбників. Ще 177 окупантів отримали поранення. 

Вас також можуть зацікавити новини: