фото: рresident.gov.ua

Збройні Сили України пояснили, чому так важливе звільнення острова Зміїний.

Про це йдеться у Telegram-каналі ЗСУ.

Зокрема, наголошується, що острів Зміїний був для окупантів важливим елементом для контролювання північно-західної частини Чорного моря.

Відео дня

"Після того, як окупанти захопили наш Крим і вишки "Бойка" вони розмістили там свій спецназ і морську піхоту, + РЛС, ППО, акустичні станції. Це дало їм змогу створити систему спостереження з узбережжя, яка висвітлювала всю обстановку в цій частині Чорного моря, а саме — надводну, підводну та повітряну. Зміїний водночас дозволяв контролювати самий захід до гирла Дунаю, контролювати наші порти та судноплавні шляхи", - мовиться у повідомленні.

Як зазначили в ЗСУ, деокупація острова означає, що Одещина не знаходиться під загрозою висадки десанту, і окупанти не зможуть розмістити берегові ПКРК, для підвищення ефективності застосування цих ракет по території України, щоб скоротити реакцію нашої ППО на них.

Також загарбники не зможуть блокувати судноплавні шляхи у цьому районі.

"Чи розблокує це українські порти? — на жаль, ні. Вивезення зерна з наших портів потребує великого комплексу дій, зокрема розмінування та пошуку військових тральщиків", - пояснили в ЗСУ.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 30 червня, в оперативному командуванні "Південь" заявили, що протягом ночі, після вогневих ударів українськими ракетними і артилерійськими підрозділами по острову Зміїний, супротивник "спішно евакуював залишки гарнізону двома швидкісними катерами і, ймовірно, покинув острів". Пізніше факт звільнення острова підтвердив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Вас також можуть зацікавити новини: