У ніч на 30 серпня було завдано удару по аеродрому в Пскові / фото з соцмереж

У ніч на 30 серпня під час удару безпілотників по російському аеродрому в Псковській області було знищено кілька російських літаків Іл-76. Аналітики американського Інституту вивчення війни проаналізували атаку і розкрили можливі причини успішного удару.

Як нагадується в звіті ISW, геолокаційні кадри і російські джерела підтвердили факт удару і знищення як мінімум двох російських літаків Іл-76, в той же час в українській розвідці підтвердили знищення чотирьох літаків. Російські воєнкори стверджують, що по аеродрому Пскова завдав удару понад 21 український дрон. 

У той же час, за даними російських джерел, в ніч на 30 серпня були збиті безпілотники над сімома іншими російськими областями.

Відео дня

"Мер Москви Сергій Собянін заявив, що російська ППО відбила масований удар українських безпілотників по Центральному федеральному округу і що принаймні один з дронів прямував у бік Москви, що, можливо, дозволяє припустити, що російська влада може спочатку вважали, що українські сили мали намір завдати удару по Москві або регіону навколо неї", - йдеться у звіті.

В ISW зазначають, що російські сили, можливо, зосередили свою ППО на прикритті Москви і якимось чином не помітили незвично велику кількість українських дронів, які завдали удару по аеродрому Пскова.

Подія викликала критику російських пропагандистів і воєнкорів щодо російських сил за їх нездатність захистити російську територію і військові об'єкти, одночасно критику недавніх зусиль Міноборони РФ щодо цензури. За словами одного з воєнкорів, український удар по аеродрому Псков свідчить про те, що російська ППО не адаптувалася до захисту від повторюваних ударів українських безпілотників, на відміну від того, як адаптувалася російська ППО в Криму. Він також розкритикував російську владу за те, що вони не тримають дорогі військові літаки в ангарах. 

У той же час в ніч з 29 на 30 серпня російські війська завдали великомасштабний ракетний і безпілотний удар переважно по Києву. Цей удар був значно масштабнішим, ніж інші російські удари за останні тижні, і, як відзначають аналітики, ймовірно, був відповіддю на українські удари по Московській і Псковській областях раніше вночі.

Атака на аеродром у Пскові - що відомо

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 30 серпня у районі Псковського аеродрому прогриміли вибухи, почалася пожежа. Повідомлялося, що на аеродромі горіли літаки Іл-76.

Як відзначали в українській розвідці, на аеродромі Пскова в результаті нічної атаки повністю знищено чотири транспортні літаки Іл-76, і ще кілька одиниць Іл-76 отримали пошкодження.

Вас також можуть зацікавити новини: