РФ почала пряме вторгнення на Донбас влітку 2014-го / Фото: REUTERS

Влітку 2014 року Росія ввела війська в Україну через побоювання щодо закінчення війни.

Про це заявив ветеран АТО, який брав участь у боях за Іловайськ, Ігор Михайлишин в ефірі телеканалу "Україна 24".

Обстріл колони українських військових під Іловайськом, каже він, здійснювали не бойовики, а безпосередньо російські військові.

Відео дня

"Звичайно, це було вторгнення, тому що росіяни вже бачили, що сил, якими вони маніпулювали місцевим населенням, яке вставало на їх бік... вже не вистачало. Під час літньої кампанії існувала така думка, що до осені ми можемо закінчити війну, і росіяни це прекрасно розуміли", - заявив боєць.

Читайте такожАрестович розповів, як можна було уникнути Іловайської трагедії (відео)

За його словами, за допомогою прямого вторгнення РФ "повністю перервала" перемогу українських сил на Донбасі.

"Нам давали ознайомитися зі звітами, які були в 2014 році по цій ситуації. І там була інформація, що в ніч з 23-го на 24-е (серпня – ред.) заходили війська, і доповідалося вищестоящому командуванню, що такий рух спостерігається, але в результаті не робилося ніяких дій, щоб якось перешкоджати цьому", - заявив ветеран АТО.

Іловайська трагедія

Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, по якому за домовленістю повинні були виходити українські бійці.

За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон.