Україна просить у західних партнерів винищувачі F-16 / фото REUTERS

Міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін заявив, що не може сьогодні оголосити, що Україна отримає бойові літаки, у тому числі американські винищувачі F-16.

"У мене немає оголошень про літаки сьогодні", - сказав він на брифінгу після засідання Контактної групи з питань оборони України ("Рамштайн-9"), яке відбулося в Брюсселі (Бельгія).

При цьому міністр оборони США зауважив, що союзники продовжать співпрацювати з Україною з метою задоволення її найнагальніших потреб у сфері оборони.

Наступ ЗСУ та необхідна зброя - що сказав Остін

Він додав, що українці розмірковують над можливістю проведення наступу навесні, яка настане вже через декілька тижнів.

"Тому ми повинні багато чого зробити", - додав Остін.

Він зазначив, що наразі грандіозне завдання полягає у тому, аби зібрати разом усі види озброєння, які вже були обіцяні України. Зокрема, йдеться про бойові машини піхоти Bradley, бойові броньовані машини Stryker, бойові машини піхоти Marder і CV-90, бронетранспортери M113, артилерію і список цим не вичерпується.

Крім того, як сказав Остін, необхідно підготувати українських військових до використання цих видів озброєнь, а також забезпечити обслуговування усіх цих систем і доставити їх на лінію фронту.

"Саме на цьому зосереджувалися наші обговорення сьогодні", - сказав Остін.

Відповідаючи на запитання, чи може він підтвердити, що США раніше не дозволили Польщі передати Україні літаки, зокрема винищувачі МіГ-29, міністр зазначив, що рішення про надання озброєння чи військової техніки країни ухвалюють самостійно.

"Стосовно будь-яких літаків, які надаються Польщею... Сполучені Штати ніколи не зупиняли Польщу від надання будь-чого. Рішення про надання чогось ухвалюватиметься керівництвом цієї країни. І це не те, щодо чого ми можемо або будемо диктувати умови", - сказав Остін.

Водночас він додав, що "стосовно того, чи будемо ми надавати F-16, як я сказав раніше, у нас немає жодних оголошень".

Бойові літаки для України - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, 8 лютого, виступаючи перед британськими парламентаріями, президент Володимир Зеленський закликав Великобританію та інші країни надати Україні бойові літаки.

Того ж дня прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак оголосив про плани з організації підготовки українських пілотів. Сунак доручив Міністру оборони Бену Уоллесу опрацювати питання про те, які реактивні літаки Британія може передати Україні. Однак Уоллес заявив, що Британія не зможе швидко передати Україні бойові літаки.

Сьогодні, 14 лютого, генсек НАТО Єнс Столтенберг підкреслив, що надання Україні літаків не є нагальним питанням.

Вас також можуть зацікавити новини: