Фокін назвав дві причини "майже п'ятирічного тупцювання на одному місці" у ситуації на Донбасі / Скріншот

Перший заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін назвав основні причини "майже п'ятирічного тупцювання на одному місці" у врегулюванні ситуації на Донбасі.

Читайте такожНа окупованому Донбасі можна сформувати тимчасовий уряд ООН – Фокін

Про це Фокін заявив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (його трансляція засідання велася у Facebook народним депутатом з фракції «Голос» Романом Лозинським).

Відео дня

За словами Фокіна, він перед тим, як погодитись на пропозицію долучитися до роботи в українській делегації у ТКГ, сумлінно вивчив усі протоколи та звіти робочих груп.

«Вивчив причини основних розбіжностей з нашим основним контрагентом - з Російською Федерацією, і дійшов такої думки: майже п'ятирічне тупцювання на одному місці стали в основному слідством двох причин», - сказав він.

Перша причина, наголосив він, «Мінські домовленості не є нормативно-правовим актом, тобто вони не обов'язкові для виконання».

«Але головна причина полягає у тому, я буду відвертим, що гарант Конституції на той час більше дбав про власні інтереси (Петро Порошенко - УНІАН), про власний авторитет, а не про долю держави і свого народу. Він більше думав про те, щоб потиснути руку можновладцям світового рівня... Я вже не кажу про величезну прибутковість військової справи", - наголосив Фокін.

Скандальні заяви Фокіна

  • За інформацією видання "Новое время", Вітольд Фокін в інтерв’ю «Українському радіо» назвав сили РФ в окупованих районах Донбасу «повстанцями», що викликало резонанс в суспільстві. «Потрібно або такий самий контингент (військовий контингент ООН, – ред.) розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або по всій території», – сказав Фокін.
  • Також, як пише "Дзеркало тижня", в цьому інтерв’ю Фокін натякнув, що вважає причиною війни на Донбасі мовне питання. «З чого починався конфлікт на Донбасі? Попередня влада пообіцяла людям, що будуть послаблення у використанні державної мови. Що їм буде дозволено проводити ділові зустрічі, вести документацію і т.д. російською мовою. Я не бачу в цьому нічого страшного», – сказав він.