Ілюстрація REUTERS

За участь на Донбасі в проросійських незаконних збройних формуваннях трьох італійців на батьківщині засуджено до ув’язнення.

Як йдеться у повідомленні на сайті МВС, про це сказав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час зустрічі з міністром внутрішніх справ Італійської Республіки Лучаною Ламорджезе в Римі.

Очільник МВС України подякував за чітку позицію Італії щодо італійських найманців, які воюють на боці російських незаконних збройних формувань на сході України.

Відео дня

Читайте такожРезніков розповів про український підхід до "особливого статусу" Донбасу

«Вдячний Республіці Італія за послідовну позицію щодо територіальної цілісності та суверенітету України. Вже 3 італійців отримали реальні терміни ув’язнення за участь на Донбасі в проросійських незаконних збройних формуваннях, і ще понад 20 громадян Італії, за нашою інформацією, брали участь у таких НЗФ. Сподіваюся, справедливий вирок отримають й інші учасники терористичних організацій, не залежно від країни перебування», - сказав Аваков.

Він наголосив на неприпустимості діяльності так званих представництв «ДНР/ЛНР» на території Італії.

За словами Авакова, такі громадські організації, які не мають і не можуть мати жодного офіційного дипломатичного статусу, можуть бути залучені до незаконної та терористичної діяльності. Зокрема, до вербування радикальних бойовиків для участі у НЗФ на тимчасово окупованих територіях.

Під час зустрічі сторони обговорили посилення співпраці між двома країнами, зокрема, в питаннях кіберзагроз, боротьбі з транснаціональною злочинністю, та нелегальною міграцією.

Досягнуто домовленості про обмін досвідом між українськими та італійськими правоохоронцями. Йдеться про спільне навчання та стажування українських поліцейських в Італії. Крім того, наші правоохоронці готові поділитися з італійськими колегами досвідом роботи поліції діалогу, боротьби з домашнім насиллям та протидії розповсюдження наркотиків через інтернет.

Також повідомляється, що Україна делегує в посольство в Італії представника МВС. Це посилить та розширить співробітництво між країнами в рамках боротьби з організованою злочинність, наркотрафіком та незаконною міграцією.

Згідно з повідомленням, своєю чергою італійська сторона позитивно оцінила рішення про призначення Авакова головою української частини Українсько-Італійської робочої групи та висловила сподівання на подальше поглиблення співпраці.

Ламорджезе також подякувала лікарям системи МВС, які допомагали італійським колегам у боротьбі з COVID-19.