Україна не повинна втрачати надію, хоча ситуація важка / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

На Україну та її західних партнерів очікує "виснажливий" 2024 рік в гонитві за довгостроковою перемогою над Росією, але загалом ситуація поступово ставатиме кращою для українців. Таке переконання виданню Newsweek висловив постійний секретар Міністерства оборони Естонії Кусті Салм.

Видання зауважує, що цього року Україна стала певною мірою жертвою власного успіху. Грандіозні перемоги у Харківській та Херсонській областях восени 2022 року породили надію на швидкий та неминучий крах російської армії. Але 2023 рік підірвав цей ентузіазм, коли довгоочікуваний літній контрнаступ закінчився дорогою невдачею.

На цьому тлі знову посилилися розмови про необхідність мирних переговорів і територіальних поступок, а Путін упевнився в думці, що може перечекати готовність Заходу підтримувати Україну. Але Кусті Салм переконаний, що здаватися зарано.

Відео дня

"Нам просто потрібно продовжувати важку роботу, щоб переконати Путіна в протилежному. Він повинен знати це напам'ять. Ми більші та сильніші, у нас є багато інших можливостей вплинути на нього... Світ спостерігає, і зрештою світ рівняється на переможця", – зауважує представник естонського Міноборони.

Салм висловив переконання, що час насправді грає на руку Україні. Адже поточні проблеми із нарощуванням виробництва зброї в Європі поступово вирішуються.

"Ми на шляху до досягнення виробничої потужності в 1 мільйон снарядів на рік як у Європі, так і в США, це факт. (...) Якщо ви будете виробляти більше, терміни доставки стануть кращими, конкуренція зросте, а ціни стануть привабливішими, ланцюжки поставок стануть ширшими, і проблему, зрештою, буде вирішено", – каже Салм і додає, що українцям необхідно протриматися певний час, доки Захід не розширить військове виробництво.

Представник естонського Міноборони зауважує, що росіяни не відмовляться від подальших спроб захопити якомога більше української території. Але тепер їм будуть заважати власні ж мінні поля, які вони облаштували уздовж усього фронту в очікуванні українського контрнаступу.

Україні радять іти на поступки і підписувати мир

Як писав УНІАН, напередодні відомий американський публіцист та член редколегії The New York Times Серж Шмеман опублікував авторську статтю на шпальтах свого видання, в якій закликав Україну погоджуватися на негайний мир із втратою територій. На його думку, Україна не має перспектив вигнати російську армію зі своєї території, а тому варто погоджуватися на мир, аби не виснажувати країну далі.

Одночасно видання Politico із посиланням на поінформовані джерела писало, що Захід потай змінив стратегію підтримки України. Тепер повна перемога і вигнання агресора з української землі більше не ставиться за мету. Замість цього Захід хоче дати Україні потужну переговорну позицію, аби шукати компроміс з Росією на мирних переговорах.

Вас також можуть зацікавити новини: