Світан прокоментував знищення російського літака Ту-22М3 / фото wikimedia.org

Днями Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3. Однак РФ могла втратити дещо цінніше, ніж сам літак, каже військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, військовий льотчик-інструктор Роман Світан. Йдеться про екіпаж.

"Років 8 іде підготовка екіпажу, злітаність до певних механізмів. Сам по собі літак і година польоту на літаку дуже дорога. Тобто він заправляється більш ніж 50 тоннами гасу – одна залізнична цистерна "входить" у цей літак, щоб він міг пролетіти певний час", – розповів він в ефірі телеканалу "Київ24".

Світан зазначив, що сам літак дуже важкий. Він важить близько 100 – 120 тонн.

Відео дня

"Відповідно, тренувальні, контрольні польоти стають дуже дорогими. Тому кожен льотчик – на вагу золота. Іноді підготовка екпікажа дорожча, ніж вартість самого літака", – резюмував військовий льотчик-інструктор.

Збиття Ту-22М3

19 квітня Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив, що українські захисники вперше за час війни знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 російських окупаційних військ. Варто зазначити, що того ранку РФ укотре атакувала українські міста ракетами.

У Головному управлінні розвідки Міноборони зазначили, що літак довго чатували. За словами глави відомства Кирила Буданова, борт уразили на відстані 308 км. Він зазначив, що для його знищення використовували "ті самі прийоми і ті самі засоби, які ми використовували, коли знищили в повітрі літак А-50".

Джерело УНІАН у спецслужбах підтвердило, що Ту-22М3 було збито з радянського ЗРК С-200.

Вас також можуть зацікавити новини: