Ілюстрація / REUTERS

Туреччина перенесла свою проблему з покупкою російських систем протиповітряної оборони С-400 н рівень президента США Дональда Трампа. Так Анкара намагається зняти напругу, яка виникла між нею і Вашингтоном.

Про це пише Bloomberg, нагадуючи, що обидві країни - союзники в рамках НАТО.

"Ми передали свій меседж і отримали досить позитивну відповідь", - сказав міністр фінансів Туреччини Берат Албайрак після того, як розповів президенту США про причини, чому Туреччина хоче купити сумнівні ракети у Росії.

Відео дня

Читайте такожТуреччина не вірить, що США покарає її санкціями за купівлю С-400 у Росії

Турецький міністр оборони Хулусі Акар пояснив, що російські С-400 будуть використані для захисту Стамбула, який служить торговельним центром країни, і Анкари. Туреччина наполягає на покупці російської системи ППО і називає процес "завершеним фактом", попри серйозне невдоволення США. Адміністрація Трампа навіть пригрозила санкціями, якщо турецька сторона отримає російську зброю. Погрози створили ризик посилення коливань на ринку, які з'явилися минулого року через дипломатичний конфлікт.

Росія збирається доставити Туреччині першу партію С-400 вже у червні. Подальший процес також може включати передачу технології турецькій стороні, - сказав міністр оборони Хулусі Акар після зустрічі з американськими чиновниками. Зять турецького президента Албайрак також сказав, що зустрічався із зятем Трампа - Джаредом Кушнером.

Рішення президента Раджепа Таїпа Ердогана купити російську зброю нашкодило американсько-турецьким відносинам. У США стверджують, що система С-400 була розроблена, щоб збивати літаки Америки і союзників включно з F-35. Тому якщо Туреччина купить ці ракети, її виключать з проекту розробки винищувача п'ятого покоління.

Анкара ж наполягає, що російські системи їй необхідні, тому що зараз їй бракує можливостей захищатися від гіпотетичних атак з повітря. При цьому, турецька сторона розраховує, що все ж отримає F-35 і буде використовувати їх разом з С-400.

Читайте такожВіце-президент США закликав Туреччину обрати між НАТО і російськими С-400

Нинішній міністр оборони США Патрік Шанаген назвав плани Туреччини купити системи ППО у Росії "несумісними" з продажом F-35. Американські чиновники кажуть, що бояться технологічна перевага винищувача може бути втрачена. Москва може отримати дані через С-400 і використати їх для покращення системи.

Турецький міністр оборони спробував заперечити ці загрози, зауваживши, що російські системи ППО будуть працювати окремо від систем, які використовують союзники по НАТО.