Проблема купівлі С-400 Туреччиною виходить на рівень НАТО / vpk-news.ru

Туреччина продовжує наполягати на тому, що вона завершить скандальну покупку російських систем протиповітряної оборони С-400. І через це вона ризикує спровокувати США на грубу відповідь, яка може відбитися на турецькій армії.

Вчора високопоставлені представники адміністрації США заявили, що Туреччина «сигналізує» про намір купити російську систему С-400. І у Вашингтоні це вважають загрозою для безпеки всіх союзників по НАТО, пише Financial Times. Щоб російські ракети не з’явилися в спільній оборонній системі західного альянсу, Америка навіть пропонувала Анкарі купити американські системи Patriot. Однак, це не зупинило турецькі наміри щодо закупки російської зброї. Тепер Вашингтон пригрозив накласти на Туреччину санкції й виключити її з поставок передових винищувачів F-35.

Читайте такожForeign Policy: С-400 й "Іскандери" насправді не такі страшні, як хочеться Кремлю

Відео дня

«США заявили, що наразі розглядають способи «скорочення витрат» на виключення Туреччини із системи поставок F-35 на тій підставі, що технології передового винищувача і російські С-400 неможна сполучити без загрози для безпеки F-35», - йдеться в статті.

Високопоставлений чиновник США розповів Financial Times про те, як Вашингтон з усіх сил намагався переконати Анкару придбати альтернативне озброєння замість російських ракет. Особливе занепокоєння американської сторони викликає перспектива того, що Москва відправить в Туреччину своїх військових для налаштування С-400. І це дасть їм доступ до військових технологій НАТО і до F-35. У Москві підтвердили виданню, що дійсно збираються відправити своїх людей в Туреччину. Адже турецьких військових «потрібно буде навчити» користуватися купленою зброєю.

У США ж кажуть, що союзники по НАТО розділяють американці страхи. І ситуація зараз перетворюється багатосторонню проблему, яка стосується всіх країн альянсу.