Ілюстрація / REUTERS

Росія постійно вдається до технологій, які блокують і дурять електроніку супротивника. Тому сухопутні війська США проведуть польові випробування засобів зв'язку, навігації й хронометричну апаратуру, яку неможливо заблокувати. Випробування проведе Другий кавалерійський полк, який базується у Німеччині.

Як пише Business Insider, випробування пройдуть у вересні. Рішення з'явилася через те, що Росія впродовж останніх років вдавалася до закономірного блокування чи спроб вивести з ладу всі види зв'язку, життєво необхідні для західних сил. Вона підривала роботу мереж мобільного зв'язку під час навчань і застосовувала засоби електронної війни проти військових США у Сирії. У НАТО підтвердили, що Росія блокувала сигнали GPS під час маневрів Trident Juncture у листопаді на півночі Європи.

Сухопутні війська США встановлять системи під назвою MAPS на деякі бронемашини полку. Вона використовує "Модуль для боротьби з обманом селективної доступності" для гарантування роботи GPS. Також в ній встановлений атомний годинник і навігаційна антена, сигнал якої неможливо заблокувати. Всі разом ці технології дозволять бойовим підрозділам ефективно і без перешкод обмінюватися необхідною для ведення бою інформацією про позиціювання, навігацію і час.

Відео дня

Читайте такожForeign Policy: Росія постійно дурить GPS для «захисту» Путіна

Полковник Ніколас Кіутас підтвердив, що поштовхом для розгортання системи MAPS в Другому кавалерійському полку стала поведінка Росії.

"Зараз ми можемо лише сказати, наскільки витривала система. Тому що поки нас реально не почали атакувати, ми не можемо знати напевне, що відбудеться. Ми постійно проводимо стрес-тести для системи й намагається її оновити. Тож це не статистична система, яка може стати готовою раз і на завжди", - пояснив він.

Сухопутні війська США використовують гнучкий підхід у закупках під назвою "Other Transaction Authority". В його рамках три підрядники використовуються для розвитку другого покоління MAPS. Програмне керівництво просить їх забезпечити найкращі технологічні розробки, що відображає менш строгого підходу до можливостей розробки.

Читайте такожNASA готується випробувати нову систему зв'язку, що працює в рентгенівському діапазоні

"Ми хочемо, щоб індустрія показала нам, як вести цю битву інакше. Ми сказали: "Дайте нам найкращі можливості, які у вас є". Ми не диктували їм, що саме повинно бути", - пояснив полковник Кіутас.

Програмне керівництво також займається розробкою захищеної системи зв'язку DARPS для армійської моделі смартфона, а також інтегровану систему виявлення ситуативних лідерів Nett Warrior.