Україна відремонтує судна ВМС, які були захоплені росіянами біля Керчі / REUTERS

Малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" стають на ремонт.

Читайте такожВ Одесі відгуляли випускний молоді офіцери ВМС, які побували в російському полоні (відео)

Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства оборони України.

Відео дня

У міністерстві нагадали, що 18 листопада 2019 року, після 358 днів незаконного захоплення і затримання Росією трьох українських військових кораблів в акваторії Чорного моря біля Керчі, МБАКи "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" були передані Україні у нейтральних водах, відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

20 листопада вони прибули на базу ВМС ЗС України в Очаків.

"Захоплені ворогом судна прийшли не своїм ходом, а за допомогою буксирів, у практично знищеному стані. До цього часу їх не відновлювали в зв’язку зі слідчими діями та проведенням балістичної експертизи", - зазначили у відомстві.

"Катер "Нікополь" і буксир "Яни Капу" вже наступного тижня відправлять на завод. Другий катер "Бердянськ" стане на ремонт дещо пізніше", - додали в Міноборони.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з яких було поранено, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня 2019 року моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

18 листопада РФ повернула Україні захоплені буксир "Яни Капу" і катери "Бердянськ" і "Нікополь". 20 листопада кораблі прибули в порт Очакова.

Командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко заявив, що росіяни "угробили" українські судна, зняли навіть "плафони, розетки й унітази".