На початку квітня в Одеській області військові випробували новий вітчизняний протикорабельний ракетний комплекс «Нептун», що здатен потопити судно вагою 5 тисяч тонн.

Defense Express опублікував унікальне відео з тестування сучасної зброї.

Як мішень використали стандартну несамохідну баржу, її встановили на відстані близько 100 км від узбережжя. На ліхтері була розміщена конструкція, аби визначити місце влучання ракети у ціль.

Читайте такожПентагон уперше протестував південнокорейську ракетну систему

Політ ракети з пускової установки «Нептун» за маршрутом відбувався шляхом поєднання даних інерціальної системи наведення, глобальної системи супутникового позиціонування, а також радіовисотоміра.

Бортовий комплекс управління з комбінованою системою наведення і радіовисотоміром дозволяє ракеті здійснювати політ до цілі на гранично малих висотах з дозвуковою швидкістю.

Політ крилатої ракети супроводжувала пара перехоплювачів Су-27. Вони документували всі етапи польоту ракети.

На останньому етапі траєкторії польоту ракети проходила перевірка режимів роботи нової радіолокаційної головки самонаведення. Ракета Р-360 вийшла у район цілі, захопила визначену ціль, розрахувала оптимальну точку і влучила у неї.

Підтвердження у ході цих випробувань - прорив у сітці. В реальних умовах - це борт бойового корабля ворога.

На кінцевій траєкторії польоту ракета йшла на мінімальний висоті. В умовах бою це суттєво ускладнює ворогу як виявлення протикорабельних ракет, так і їх знищення.