Ілюстрація \ REUTERS

Корпус вартових ісламської революції запустив у космос перший іранський військовий супутник під назвою «Нур» («Світло»), апарат успішно виведений на космічну орбіту.

Читайте такожІран планує збудувати 6000-тонний есмінець

Про це повідомляє агентство Mehr, проте офіційного підтвердження цієї інформації поки немає, передає kommersant. Раніше Іран здійснив кілька невдалих космічних пусків.

Відео дня

За даними агентства, супутник виведений на орбіту висотою 425 км за допомогою ракети-носія «Касед» («Посланець»). Інші технічні подробиці не наводяться. 

9 лютого Іран не зумів вивести на орбіту супутник власного виробництва. Ракета-носій «Сіморг» успішно доставила апарат дистанційного зондування землі «Зафар» в космос, проте він не досяг потрібної для виходу на орбіту швидкості. У січні 2019 року в Ірану також виникли проблеми з виведенням на орбіту супутника «Паях». Тоді причиною стало те, що потрібної швидкості не зуміла досягти ракета-носій. США стверджували, що при запуску Іран використовував технології, застосовувані в міжконтинентальних балістичних ракетах.