Ці ракети рознесуть все: експерт пояснив, що змінять ATACMS на полі бою / скриншот

Вже цього тижня США можуть схвалити передачу Україні "касетних" ATACMS. Ці далекобійні ракети можуть змінить перебіг війни, впевнений військовий експерт Петро Черник.

"Питання лиш у тому, в якій кількості ця зброя до нас надійде. Кілька десятків – це, звичайно, добре. Але щоб насправді зламати хід війни, а ці ракети можуть зламати хід війни, потрібно кілька сотень", – сказав Черник в ефірі телемарафону. 

За словами експерта, ATACMS "може підняти практично будь-яку ціль", а масовані удари ними по ворогу можуть спровокувати дефіцит боєприпасів, ліків та решти.

"За умовну добу ми можемо насипати десятки, винищити все боєкомплекти, паливо-мастильні матеріали, управління, зв’язок, і противник просто не буде мати банально боєприпасів, патронів, медикаментів. Людина воює, а не танки чи гармата, ми можемо розстрілювати як куріпок, питання лише в кількості цих ракет", – каже Черник.

Військовий експерт наголошує, що ATACMS підходить саме для масованих ударів, і в цьому його перевага над, приміром, літаками-бомбардувальниками, що має Україна. 

"У частині фугасної частини – це дуже добра зброя для того, щоб пробивати їхні бункери, а в бункерах, підвалах, у бетонованих приміщеннях знаходиться пункти управління, пункти зв'язку, а касетна частина може знищити практично будь-що. ATACMS має шість модифікацій різного значення. Три у фугасному розумінні, три у касетному розумінні. Є на 950 фугасно-уламкових суббоєприпасів, на 275. Є дуже унікальна ракета, яка має своїй комплектацію від 6 до 13 спеціальних боєприпасів керованих, котрі призначені знищувати саме техніку, особливо танки. ATACMS перезаряджається у межах якихось 15-20 хвилин. Цим він кращий, скажімо, від крилатих ракет, тому що крилата ракета інтегрована в Су-34 літак і так доволі великий, понад 20 метрів довжиною,  старенький, противник стежить за нашими літаками, нескінченно завдає ударів по аеродромах… Ми звичайно їх рятуємо, але це маневри, це все час. Щоб завдати точного удару крилатого ракетою, літак піднімається в повітря, виходить на рубежі пусків, здійснює пуски, вертається назад", – наголошує він.

ATACMS для Україні - останні новини

The Washington Post писала, що адміністрація президента США Джо Байдена наближається до публічного оголошення про передачу Україні далекобійних ракет ATACMS. За інформацією газети, Україна отримає ATACMS з касетними бомбами.

Колишній командувач Сухопутними військами США в Європі генерал Бен Ходжес переконаний, що США дадуть Україні "малоефективні" для Криму ракети ATACMS. Йдеться про версію зброї з набагато меншим радіусом дальності. 

Водночас РНБО переконують, що Україна не використовуватиме ракети ATACMS для ударів по території Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: