Влітку підводний човен має пройти фінальні випробування / фото REUTERS

Російські фахівці завершили основні ремонтні роботи на глибоководному підводному атомному човні спеціального призначення АС-31, відомому як "Лошарик". Субмарина повинна тепер пройти випробування, зокрема занурення на глибину в 6 км.

Аналітики Defence Express зазначили, що фінальні випробування призначені на літо, таким чином, підводний човен відновлювали п'ять років.

Катастрофа на субмарині сталася в Кольській затоці Баренцева моря 2 липня 2019 року, коли на борту сталася пожежа. За офіційною інформацією, 14 російських підводників із 25 осіб екіпажу загинули.

Відео дня

Водночас повідомлялося, що пожежа виникла через неякісні китайські або "імпортозамінні" літій-іонні акумулятори. На момент інциденту АС-31 був пристикований до підводного крейсера стратегічного призначення проєкту 667БДРМ.

Під час ремонту підводний човен нібито пройшов модернізацію і отримав нове обладнання, а також замінили ядерне паливо реактора.

Експерти зазначили, що АС-31 "Лошарик" - диверсійна субмарина, яка призначена для проведення операцій на значній глибині. Західні фахівці вважають, що її цілями можуть бути підводні комунікації та донні системи виявлення підводних човнів, зокрема IUSS на Фарерсько-ісландському рубежі.

Прізвисько підводного човна пов'язане з характерною конструкцією апарата, в якому внутрішні відсіки виконані у формі сфер із титанових сплавів.

Достовірних ілюстрацій підводного апарата немає.

Який вигляд може мати російський "Лошарик" Який

Знищення підлоки Ростов-на-Дону - головні новини

13 вересня 2023 року в тимчасово окупованому Севастополі прогриміли вибухи. У ГУР Міноборони підтвердили атаку на Севастопольський морський завод імені Орджонікідзе.

Пізніше стало відомо, що внаслідок атаки пошкоджень зазнали великий десантний корабель "Мінськ" і дизель-електричний підводний човен "Ростов-на-Дону" - вперше в історії по підводному човну вдарили крилатою ракетою.

Вас також можуть зацікавити новини: