Експерт оцінив можливість виробництва далекобійних ракет Україною / фото US Army

Експерт з питань авіаційного ринку Богдан Долінце вважає, що в України є потенціал для виробництва далекобійних ракет. Є наукові інститути та виробничі потужності, що дають змогу виготовляти таку зброю.

"В Україні є відповідні виробництва необхідних двигунів, які можуть використовуватися в крилатих ракетах. Є і відповідні інтелектуальний потенціал, і в тому числі спадщина ще радянської епохи", – заявив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За словами Долінце, в Росії програми з виробництва ракетного та артилерійського озброєння в основному базуються на радянській спадщині. Так само – і в Україні.

Відео дня

"Єдине, що ми повинні розуміти, що для того, щоб виробити ту чи іншу одиницю техніки, потрібен час. Одних тільки фінансових ресурсів, як правило, не вистачає. Необхідно вкладати ресурси, необхідно це робити якомога швидше", – сказав він.

Експерт також нагадав, що після завершення програми "Нептун" ще у 2020-21 роках велися розмови про адаптацію використання цієї ракети по наземних цілях. Він наголосив, що "потенціал є". 

"На якому етапі зараз виробництво тих чи інших модифікацій майбутніх дальніх озброєнь саме у вигляді крилатих і балістичних ракет – складно відповісти, тому що більша частина інформації перебуває в досить обмеженому доступі. Але при цьому Україна ще до війни будувала свій власний ракетний комплекс – це "Грім 2" або "Сапсан", який мав використовувати ракету аналогічну ATACMS тільки з дальністю ураження до 1000 і більше кілометрів", – резюмував Долінце.

Виробництво зброї в Україні

У липні 2023 року стало відомо, що в Україні стартував процес будівництва заводу з виробництва безпілотників Bayraktar. Міністр з питань стратегічних галузей промисловостей Олександр Камишін наголосив, що там можуть вироблятися й інші речі, про які поки не можна говорити.

Крім того, в Україні значно збільшилося виробництво боєприпасів. Протягом червня мінометних та артилерійських снарядів виготовили більше, ніж за весь минулий рік. 

Вас також можуть зацікавити новини: