Німеччина передає Україні дві пускові установки Patriot / фото US Army

Додаткові пускові установки систем ППО NASAMS і Patriot, які Україна найближчим часом отримає від Норвегії та Німеччини відповідно, не зіграють великої ролі в закритті неба від російських ракет і іранських дронів-камікадзе.

Заявленої допомоги від партнерів вистачить лише на півтора-два місяці інтенсивної роботи, про що в ефірі "24 каналу" заявив військовий експерт Роман Світан.

"Те, що нам передають, це розхідники десь на півтора-два місяці інтенсивної бойової роботи. Це не глобальні геймчейнджери точно і не глобальне вирішення питання. Нам передають дві пускові установки Patriot, а тільки в одному комплексі Patriot, який наше велике місто (Київ, - УНІАН) прикриває, їх вісім. Це розхідник - раптом одна з пускових установок вийде з ладу. Саме по собі це просто контейнер для зберігання ракет, більше нічого. Нам передають два тубуса для зберігання ракет", - сказав він.

Відео дня

За його словами, щоб закрити небо над Україною, потрібно мінімум разів у десять більше пускових установок, причому мова йде про комплекси ППО всіх номенклатур - починаючи з американських Patriot і закінчуючи французьким Crotale.

"У нас недостача 90%, щоб закрити все небо над Україною", - пояснив експерт.

Зброя для України - що відомо

Як повідомляв УНІАН, Королівство Норвегія передасть Україні черговий пакет підтримки для систем протиповітряної оборони NASAMS. Ідеться про два додаткових центри управління вогнем, дві пускові установки і запасні частини.

Своєю чергою, Німеччина надасть Україні додатково дві пускові установки ЗРК Patriot, про що домовилися президент України Володимир Зеленський і канцлер Олаф Шольц.

Вас також можуть зацікавити новини: