В українському небі скоро з'являться F-16 / фото wikipedia.org

Загалом Збройні сили України отримають від західних союзників 85 літаків F-16. Перші винищувачі можуть надійти вже наступного місяця.

"Бельгія нарешті оголосила кількість літаків F-16, які передадуть Україні. Якщо ще враховувати обіцянки Нідерландів, Данії і Норвегії, то загалом Україні має бути передано 85 літаків F-16. Звісно, 30 літаків з Бельгії - значна частина потенційного арсеналу. Як відомо, перші літаки будуть передані цього року. Не виключено, що з огляду на різні політичні і військові заяви, перші літаки з Бельгії можуть з'явитися в Україні вже наступного місяця, з огляду на низку повідомлень щодо підготовки пілотів, очікувань тощо", - заявив аналітик Defense Express Сергій Згурець ефірі телеканалу "Еспресо".

Однак є й негативна сторона у передачі Україні винищувачів. За словами експерта, в Бельгії вже заговорили про те, що її літаки не повинні використовуватись для нищення цілей противника у повітряному просторі РФ.

Відео дня

"Тобто у країні говорять про обмеження, які є дратуючими для нас, зокрема щодо невикористання західної техніки по об'єктах, які знаходяться на території РФ", - додав Згурець.

Як пояснив аналітик, якщо ми отримаємо навіть далекобійні ракети або інші зразки, які можемо використовувати в симбіозі з платформами F-16, то політичні обмеження суттєво гальмуватимуть потенціал озброєння.

Винищувачі для України

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно щонайменше 120-130 літаків, щоб протистояти Росії в небі. Як уточнив президент, окупанти використовують 300 літаків на території України. 

ЗМІ писали, що Швеція призупиняє плани щодо відправки своїх винищувачів Gripen в Україну. Міністр оборони Швеції заявив, що поставки поки що припинені, щоб дати можливість ввести в дію винищувачі F-16.

"Інші країни коаліції настійно просили нас почекати з системою Gripen", - сказав Йонсон.

Вас також можуть зацікавити новини: