Удар по Україні "Буревісником" відчують на собі країни НАТО / фото ua.depositphotos.com

Росія може планувати випробування ракети з ядерним двигуном, відомої як "Буревісник". Про постановку ракети "Буревісник" на озброєння російської армії поки нічого невідомо, і поки у України нема причин хвилюватися, кажуть експерти.

"Багато разів Росія вже оголошувала про проведення успішних випробувань, але поки немає точних відомостей про запуск "Буревісника". У звітах для Путіна теж писали, що все добре. Україні хвилюватися немає чого, оскільки РФ використала всі компоненти озброєнь, крім ядерного. Доводиться продовжувати бойову роботу і знищувати ворога", — розповів в коментарі "Фокус" військовий експерт і колишній спікер Генерального штабу Збройних сил Владислав Селезньов.

Експерти також попереджають, що в разі удару по Україні "Буревісником" відбудеться поширення радіації на територію країн НАТО, яке матиме розцінюватися як напад на члена Альянсу. Реакцією на це буде знищенням Чорноморського флоту і значних сил російської армії. Селезньов зазначає, що можливий запуск "Буревісника" з ядерною установкою був би сигналом для США і НАТО загалом.

Відео дня

"З точки зору ведення політики загрози, РФ втрачають ефективність. Очевидна демонстрація сирої і неготової системи, яку важко вводити в бій. Ракета "Буревісник" занадто брудна навіть для ядерної зброї, у ній практично немає радіаційного захисту і після пуску вона залишає після себе небезпечні викиди", – зауважує експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

Ракета Буревісник - останні новини 

1 березня 2018 року у зверненні до Федеральних зборів російський диктатор Володимир Путін вперше заявив про існування ракети 9М730 "Буревісник" (SSC-X-9 Skyfall за класифікацією НАТО). Це перспективна російська крилата ракета з ядерною силовою установкою. У попередні роки Росія вже проводила випробування цієї ракети. Уперше політ і пуск крилатої ракети "Буревісник" міністерство оборони Росії показало 19 липня 2018 року – у ролику на YouTube. Але передбачається, що пуски проводили і раніше. 

Наразі про постановку цієї зброї на озброєння російської армії не йдеться, але російські пропагандисти вже погрожують її застосуванням. Російська пропагандистка Маргарита Симоньян публічно погрожувала "термоядерним вибухом на Сибіром". 

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, коментуючи можливі нові випробування ракети, зазначив, що це першою чергою демонстрація. Він також наголосив, що більшість випробувань російської зброї або не проходить, або проходить з порушенням регламенту.

Вас також можуть зацікавити новини: