Зірка "танків-черепах" спалахнула яскраво, однак і згорить швидко / кадр з відео

На початку квітня українські оператори безпілотників були вражені, помітивши на полі бою біля Красногорівки — на захід від Донецька — російський танк Т-72 із металевим дахом на корпусі та башті. Неймовірно, але цей мутант виявився вдалою знахідкою для росіян. Однак лише на короткий час, пише Forbes.

"Насправді це започаткувало технічну тенденцію в російській армії в Україні, оскільки все більше і більше російських екіпажів приходили до ідеї, що дивна імпровізована броня може справді працювати", – йдеться у публікації.

Попри те, що насмішливо прозваний "черепахою" танк втрачав можливість крутити баштою і взагалі спостерігати за полем бою, він міг виконувати поставлену задачу - підвозити піхоту до окопів ЗСУ. Тож нові танки-черепахи продовжують з’являтися на російському боці фронту.

"Через три тижні вони стали звичайним явищем на всьому східному фронті 26-місячної війни Росії проти України", – пише Forbes.

Більшість "танків-черепах" належать 5-й мотострілецькій бригаді РФ, колишньому підрозділу сепаратистів "ЛДНР", який минулого року приєднався до російської армії. 5-та мотострілецька бригада завжди обходилася тією зброєю, яку тільки могла випросити, позичити чи вкрасти.

Але тепер "танки-черепахи" також з’являються в майстернях краще оснащених російських підрозділів, у тому числі 90-ї танкової дивізії, яка ховається навколо руїн Авдіївки. Російська армія не завжди береже технику і солдатів, але вона не є — як інституція — дурною, зазначають автори публікації. 

"Я знаю, що люди сміються з цього, але я не думаю, що це божевільна адаптація. Росіяни пристосовуються до конкретних умов на полі бою", — написав аналітик Інституту досліджень зовнішньої політики (США) Роб Лі.

За відсутності протитанкових систем та артилерійських боєприпасів у ЗСУ для росіян була лише одна проблема на полі бою – українські  FPV-дрони. І саме цю проблему росіяни вирішили створенням "танків-черепах". Але часи гострого дефіциту озброєнь в українській армії добігають кінця: нові партії американської допомоги вже прямують в Україну, включно з артилерійськими снарядами та новими "Джавелінами".

"FPV нікуди не зникають. Але вони також не збираються залишатися основним — практично єдиним — українським боєприпасом на полі бою. Як поведуться незграбні танки-черепахи та їхні переважно сліпі екіпажі, коли українці стрілятимуть по них 45-кілограмовими снарядами та 16-кілограмовими ракетами на додаток до 900-грамових безпілотників?" – пише Forbes.

Танки-черепахи росіян: останні новини

Як писав УНІАН, РФ дедалі частіше використовує на війні в Україні "танки-черепахи". Використання таких танків підтверджує той факт, що російський ВПК досі не зміг створити штатного захисту від дронів, зазначають оглядачі.

За словами спікера 26-ї артилерійської бригади ЗСУ Олега Калашнікова, насправді ефективність "танків-черепах" є досить обмеженою. А майстерність українських дроноводів дає змогу "знаходити шпаринки" в імпровізованому "панцирі" та знищувати такі танки.

Вас також можуть зацікавити новини: