Західні танки мають більшу захищеність, ніж радянські / фото ua.depositphotos.com

Командир танкового взводу 25 окремої повітрянодесантної бригади ЗСУ Вадим Устименко розповів, що зараз українські бійці використовують на полі бою танки радянського зразка. Вони легші і маневреніші, але значно менше захищені, через що і виживання екіпажу є нижчим. Натомість західні танки забезпечують активний і пасивний захист особового складу. 

"Щоб ви розуміли абсурдність (радянської – ред.) техніки. У командира встановлено кулемет, але, щоб стріляти з нього він має вилазити з танка. Вилазити із захищеної машини на зовні і стріляти. В мене були випадки, коли кришка кулемета рятувала мене від осколка чи від кулі, то ящик з набоями. І огляд у цього танка дуже поганий. По ходовій частині гарний танк, але, що стосується башні – це звичайний танк, який ставить в пріоритет не виживання екіпажу, а просто нанесення вогневого ураження", – пояснив він у коментарі "Еспресо".

Військовий зазначив, що сучасне озброєння буде складнішим для наших військових. Західні танки є броньованими, а значить – значно важчими. роте вони мають значно більшу захищеність і краще вогневе ураження.

Відео дня

"Радянські танки мають три людини екіпажу і є автомат заряджання, що простіше, бо працює автоматика. Але, коли є влучання в танк, навіть десь збоку, тоді виникає загоряння снарядів бойового комплекту, який розміщений по всьому танку. Тож  він спалахує, як сірник. У той час, як західна школа виділила четверту людину – заряджаючого. У нього боєкомплект в захищеному місці та ізольований від башти. Ці танки мають більшу пріоритетність у виживанні екіпажу. Після розпаду Радянського Союзу, припинився розвиток російського танкобудування. Т-90 – це той старий Т-72, який серед радянських танків є дуже поганим. Це максимально легкий танк і простий, бо у росіян такий підхід до війни, чим більше танків, тим масованіший наступ", – додав Устименко. 

За його словами, західна школа танкобудування має зовсім інший підхід.

"Їхні школи розвиваються, електроніка покращується, модернізується вдосконалюється, а також розробляються нові гармати, нові снаряди і ці танки здатні знищувати будь-який радянський танк одним пострілом", – наголосив військовий. 

Крім того, про переваги західних танків над радянськими говорять і на передовій. Танкіст однієї з бригад ЗСУ Олег також наголошує на безпеці екіпажу, що є вагомим психологічним фактором, який мотивує бійців.

"Це великий психологічний чинник, тому що ми всі люди. Але, коли екіпаж підготовлений на західному зразку і буде знати, що в нього 98% виживання в бою, навіть в близькому бою – це багато. Далі підемо. Нас перш за все захист цікавить, коли ти працюєш під вогнем і маєш час на працю, а не втікаєш, коли тебе починають накривати. А ці машини дають активний і пасивний захист", – додав воїн ЗСУ.

Танки для України

Західні партнери протягом останніх кількох тижнів оголошували про надання Україні своїх танків. Так, наших бійців підсилять німецькими Leopard, американськими Abrams та британськими Challenger 2.

Велика Британія планує передати Україні танки Challenger 2 до кінця березня. Вже наступного тижня розпочнеться навчання українських військовослужбовців роботі з цими танками.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україні потрібно щойнайменше 350-400 танків, щоб сформувати ударні бронетанкові сили. На його думку, остаточний перелом у поставках зброї Україні вже стався. 

Вас також можуть зацікавити новини: