Мусієнко розкрив як Україна перетворює аеростати на F-16 в очах РФ / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото Getty Images

Україна вмілим використанням електроніки перетворює аеростати у війні з Росією на імітацію польотів винищувачів F-16.

Мета такої хитрості - створити оманливу загрозу для Росії, щоб заплутати її протиповітряну оборону. Про це розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі Radio NV:

"Знаю про мету застосування цих аеростатів і куль. Електроніка, яка ставиться, в основному імітує польоти літаків F-16. Тобто мета яка? Вводити в оману засоби ППО ворога", - зазначив Мусієнко.

Відео дня

Він розписав деталі процесу: швидкість аеростата імітується спеціальним приладом, оскільки сам по собі аеростат досить повільний, щоб обдурити радари РФ. Таким чином оператори ворога, відстежуючи безпеку повітряного простору, бачать політ літака F-16, а не аеростата, пояснив Мусієнко.

Такий підхід дає змогу Києву реалізувати комбіновані удари, зокрема й по материковій території Росії, акцентував він. "Вводити в оману ППО ворога і виснажувати протиповітряну оборону" - завдання, яке ставить перед собою в цьому випадку Україна, уточнив він.

Як вплинуть F-16 на війну в Україні - оцінка Долінце

У квітні 2024 року свій погляд на F-16 в Україні озвучив авіаційний експерт Богдан Долінце. Він оцінив, чи зміниться поле бою після постачання літаків Україні. Долінце зазначив, що про перевагу ЗСУ можна було б говорити, якби партнери дали винищувачі протягом першої половини 2022 року.

Росія давно знає про обіцяні поставки Україні, готується до них на фронті, акцентував експерт. Тому зараз про переломну зміну у війні у зв'язку з появою F-16 говорити не доводиться, стверджує він.

Вас також можуть зацікавити новини: