У Німеччині дуже мало ракет Taurus / скріншот

Питання про передачу далекобійних ракет Taurus Україні повис у повітрі, але у Німеччини є інші варіанти. Проблема полягає в тому, що Бундесверу необхідно додатково замовити ракети у виробника.

Аналітики Defense Express зазначили, що у Німеччині дуже мало ракет Taurus - 150 одиниць станом на травень 2023 року. При цьому відновлення виробництва звелося до того, що ракету треба оновити для забезпечення конкурентоспроможності.

На це ще накладаються роботи з інтеграції ракет в Су-24М протягом 6 місяців, а якщо відразу під F-16 - то від 1 до 1,5 років. Теоретично у Німеччини є далекобійні альтернативи за якістю.

Відео дня

Зазначається, що поняття "озброєння великої дальності" розпливчасте. У цю категорію можна віднести снаряди VULCANO GLR з дальністю 70 км. Їх попередня версія з дальністю до 50 км в кількості 255 одиниць замовили ще в 2022 році, а помічена була у використанні ЗСУ з PzH 2000 у вересні 2023 року.

Експерти вважають, що у Німеччини немає інших варіантів, окрім як замовити для України озброєння, тому що в арсеналі є тільки Taurus. Серед озброєння, яке могли б виготовити на замовлення Берліна - Storm Shadow/SCALP, які вже активно використовуються захисниками України.

Аналітики вказали, що цей варіант ефективніше, ніж замовляти для українців нову перспективну крилату ракету наземного базування JFS-M для HIMARS, яка в кращому випадку з'явиться років через 3-4.

Водночас є ще один варіант - АТ "Українська оборонна промисловість" і MBDA Deutschland домовилися про "спільне вивчення програм або можливостей співпраці щодо систем і концепцій протиповітряної оборони, зокрема для протидії БПЛА". У зв'язку з цим передбачається, що компанії можуть співпрацювати в області далекобійного озброєння.

Ракети Taurus для України - останні новини

Політики з правлячої коаліції Німеччини посилили тиск на канцлера Олафа Шольца щодо постачання Україні ракет Taurus. Віце-президент Катрін Герінг-Еккардт заявила, що Берлін зобов'язаний швидко поставити крилаті ракети Taurus українській армії.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявити, що "втомився" від дискусій про передачу Україні ракет великої дальності Taurus.

Пізніше німецькі ЗМІ повідомили, що в німецькому уряді, ймовірно, змінили позицію з цього питання. Зокрема згадувати таємний проект резолюції Бундестагу про постачання Україні "далекобійної зброї".

22 лютого парламент Німеччини відхилив резолюцію про постачання ракет Taurus Україні, запропоновану опозицією, але схвалив пропозицію правлячої коаліції про постачання "далекобійної зброї".

Вас також можуть зацікавити новини: