Фото: Александра Соколова / slon.ru

У ніч на 7 грудня в селищі Янді, що розташоване в 45 км на південь від Грозного, люди в масках спалили чотири будинки близьких родичів чеченських ополченців, повідомляє Слон.

За словами місцевих жителів, вночі до села в'їхали близько 14 машин різних марок: від УАЗа до Toyota Camry. У машинах перебували люди в масках, які говорили російською та чеченською мовами.

"Коли вони під'їхали до нашого будинку, ми були в гостях, - каже один з мешканців, чий будинок було спалено напередодні. - Спочатку ми вирішили, що до нас приїхали з обшуком, але ці люди стали обливати будинок бензином. Нас тримали, не дали забрати щось або загасити вогонь".

Відео дня

Читайте такожСБУ порушила кримінальну справу проти Кадирова через погрози українським депутатам

Схема для всіх чотирьох будинків одна: невідомі уриваються у двір, б'ють шибки та підпалюють будинок зсередини. Рятувати або гасити нічого не можна. В одному з таких будинків попутно спалили і споруди у дворі: літню кухню, недобудований будиночок, сарай на краю ділянки. В іншому, за свідченням місцевих жителів, імена яких не розкриваються, палії залишили на порозі будинку вибуховий пристрій.

"Ми так боялися, що наш будинок теж запалає, що ніч провели на вулиці, - каже один із сусідів, який побажав залишитися невідомим. - Вогонь був зовсім поруч з дахом мого будинку, але гасити його люди в масках не дозволяли".

Подібне в Чечні вже траплялося: у 2008 і 2009 роках в Грозному були спалені будинки в Аргуні, це повторювалося і в 2010 році, і в 2011-му, коли підпали використовувалися в якості тиску на батьків, чиї сини примкнули до лав ополченців.

Читайте такожАваков радить Кадирову готуватися до «великих розладів»

«В першу чергу винні батьки, які не дали дітям правильного виховання, не зупинили їх будь-якими засобами. <...> Я оголосив, що питати з кожного, хто не зупинить зло, будь то батько, чиновник або каді, будуть суворо... » - написав у своєму Instagram Рамзан Кадиров за два дні до спалення будинків в селі Янди.

Виходячи з цієї заяви, можна припустити, що відповідати доведеться не тільки родичам, але і всім, хто мав хоч якесь відношення до ополченців. Отже, спалення будинків родичів - це тільки початок.

Читайте такожКадиров доручив своїм бойовикам викрасти трьох народних депутатів України

Як раніше повідомляв УНІАН, 5 грудня глава Чечні Рамзан Кадиров пообіцяв висилати з республіки родичів ополченців і зносити їхні домівки. Про це він написав на своїй сторінці в Instagram.

"Я офіційно заявляю, що прийшов кінець часу, коли говорили, що батьки не відповідають за вчинки синів або дочок. У Чечні будуть відповідати!.. ", - написав він.