Співробітника ЦНДІМАШ в Росії звинувачують у зливі НАТО секретних даних / фото ЦНДІМАШ

У Росії 74-річного вченого Центрального науково-дослідного інституту машинобудування Віктора Кудрявцева підозрюють у держзраді.

За версією контррозвідників, вчений під виглядом наукового співробітництва з бельгійським Фон Кармановським інститутом гідродинаміки передавав спецслужбам країн НАТО, у тому числі США, секретну технічну інформацію про застосування гіперзвукових технологій у бойових ракетних комплексах «Авангард» і «Кинджал», повідомляє "Комерсант".

Читайте такожУ посольстві США в Москві виявили російську шпигунку - ЗМІ

Відео дня

Захист вченого заявляє, що він вже 20 років не мав доступу до секретних даних, тому не розуміє суті пред'явленого йому обвинувачення. За деякими даними, це могло бути пов'язано зокрема з тим, що дочка вченого проживає в США, повідомляє видання.

Обвинувачений своєї провини не визнає. Суд обрав Кудрявцеву запобіжний захід у вигляді арешту. Апеляцію захисту на дане рішення було відхилено.

Кудрявцева затримали 20 липня. За один день слідство встигло пред'явити Кудрявцеву обвинувачення і домогтися його арешту в суді, а оперативники провели обшуки в підмосковному Королеві за 20 адресами — передбачалося, що затриманих може бути більше.