Битва у протоці Ла-Манш навряд чи увійде в англійські підручники з історії / Кадр з відео ТСН

Французьких рибалок звинувачують у нападі на англійських колег з використанням каменів і димових шашок. У ніч на вівторок біля берегів Нормандії сталася сутичка, в якій з французької сторони брали участь 35 рибальських човнів. Рибалки двох країн побилися за право ловити гребінці.

Як повідомляє Бі-бі-сі, морська сутичка сталася у 22 кілометрах від берегів Нормандії, біля Затоки Сени.

Ця акваторія багата морськими гребінцями. У британських рибалок є юридичне право їх ловити, але присутність британців не подобається французьким рибалкам, які вважають, що їхні колеги добувають занадто багато молюска.

Читайте такожФранцузькі рибалки відбилися від піратів удруге за тиждень

Тепер британські рибалки сподіваються отримати захист від уряду, а французькі бояться втратити одну зі своїх найважливіших ресурсів".

У ніч на вівторок 35 французьких риболовних суден зібралися в затоці і рушили в бік району, де британці добували молюсків, щоб висловити протест проти "пограбування" ними гребінців.

"Французи хотіли перешкодити роботі британців, і сталося зіткнення", - говорить глава нормандського риболовного відомства Димитрій Рогофф. "Мабуть, хтось кидав каміння, але поранених немає", - додав він.

Чисельна перевага була на боці французів - проти їх 35 човнів у британців було всього п'ять. В результаті їм довелося відступити назад в Англію через канал.

У сутичці було пошкоджено кілька човнів, два британських судна - Golden Promise і Joanna C - повернулися в порт Бриксхем з розбитими вікнами.

Британські рибалки розповідали, що французи їх оточили і почали кидати по їхнім човнам камені і шматки залізних ланцюгів.

На відео, опублікованому французькими ЗМІ, видно, як шотландське судно "Ханіборн-3" стикається з іншим човном.

Тертя між рибалками почалися близько 15 років тому, проте протягом останніх п'яти років діяв договір: великі британські судна не заходили в район, в обмін на це дрібні човни не заважали працювати там.

Однак у британців була перевага: французькі закони дозволяють добувати гребінців тільки з першого жовтня по 15 травня, а британці можуть ловити їх протягом всього року.

Через це незадоволені французи в цьому році відмовилися від договору.

"Для британців це як безкоштовний бар - вони можуть ловити скільки завгодно, де захочуть і коли захочуть", - скаржиться Дімітрі Рогофф.

"Ми не хочемо, щоб вони взагалі припинили видобуток, але вони можуть хоча б дочекатися першого жовтня, щоб ми її розділили".

"Гребінці - один з основних продуктів Нормандії, найважливіший ресурс і дуже чутлива тема", - говорить він.

Голова Шотландської асоціації виробників білої риби Майк Парк вважає подію "чистим піратством".

"У нього [шотландського судна] було повне право там перебувати. Британські судна мають право заходити в цю французьку зону. Це не протизаконно", - сказав Парк у розмові з Бі-бі-сі.

"Судно Peterhead робило свою роботу. Французи, швидше за все, просто напали на нього", - додав він.

Британська рибальська федерація закликала обидві сторони до спокою.

"Ми звернулися до британського уряду і вимагали захисту наших човнів, які рибалять законно", - заявив глава федерації Баррі Деас.

"Питання, через які відбуваються зіткнення, потрібно вирішувати за столом переговорів, а не на морі, де хто-небудь може постраждати".