У польському місті Люблін відкрили і освятили пам’ятник жертвам Голодомору / Радіо Свобода

Як повідомило агентство РАР, у відкритті пам'ятника взяв участь український посол у Польщі Андрій Дещиця, передає кореспондент УНІАН.

"Ми відкриваємо цей пам'ятник разом з нашими партнерами та друзями з Польщі. Важливо, щоб у цей символічний день пам'ятати про те, аби ми разом, спільно працювали та мирно жити в спільному європейському домі. Сподіваюсь, що ця добра співпраця між польським та українським народом ініціює ще багато добрих ініціатив", - сказав дипломат.

Читайте такожКличко: Голодомор - найжахливіша трагедія за всю історію українського народу

Відео дня

Він також назвав символічним відкриття пам'ятника саме сьогодні, коли Україна відзначає День Соборності, це нагадує не лише про жертв голодомору, а також тих, хто зараз воює за незалежність України на Донбасі.

Польське агентство повідомляє, що у заходах взяли представники місцевих влад та партнерських міст Любліна, зокрема, з Львова, Луцька та Івано-Франківська.

З ініціативою встановити пам'ятник виступили організації "Спільне коріння" (Stowarzyszeniе Wspólne Korzeniе), Українське товариство у Любліні, місцева влада Любліна та екс-консул України у цьому місті Іван Грицак.

Пам'ятник має форму камінної брили, на якій написано українською та польською мовою "Пам'яті мільйонів жертв Великого Голодомору в Україні 1932-1933 - українців, а також поляків та інших народів, які втратили життя в результаті злочину, вчиненого радянським режимом. Мешканці Любліна".