Нетаньяху назвав свій візит в Чад історичним / фото УНІАН

Ізраїль і Чад відновлюють дипломатичні відносини, розірвані 47 років тому.

Про це заявили в бюро ізраїльського прем'єр-міністра у неділю, 20 січня, після зустрічі Біньяміна Нетаньяху із президентом Чада Ідрісом Дебі, передає dw.com.

Зустріч відбулася в столиці Чаду - Нджамені. Перед відльотом у Нджамену Нетаньяху назвав свій візит історичним, підкресливши, що Чад є країною з переважанням мусульманського населення.

Відео дня

За словами ізраїльського прем'єра, зараз відбувається революція у відносинах між Ізраїлем та арабським і мусульманським світом. "Це дуже турбує і навіть викликає гнів у Ірану і палестинців", які намагаються перешкодити цьому процесу, зазначив він.

Читайте такожІзраїль почав військову операцію на кордоні з Ліваном

Президент Чаду в листопаді 2018 року здійснив несподіваний триденний візит в Ізраїль, в ході якого заявив, що зацікавлений у відновленні повних дипломатичних зв'язків. Після того, як він залишив країну, Нетаньяху пообіцяв незабаром прилетіти в столицю Чаду для офіційного відновлення зв'язків.

"Відносини між нашими країнами були перервані в 1972 році через конкретні історичні причини, але наші особливі відносини тривали весь час", - заявив тоді Дебі, який керує Чадом з 1990 року.

Під тиском лівійського лідера Муамара Каддафі і саудівського короля Фейсала Чад розірвав відносини з Ізраїлем у листопаді 1972 року. Проте в наступні роки між двома країнами здійснювалися неофіційні контакти. Ізраїль, зокрема, продавав владі африканської країни зброю.