Дональд Туск / REUTERS

Глава Європейської ради Дональд Туск сказав, що людям, які закликали до виходу Британії з Євросоюзу без будь-якого плану дій, уготовано окреме місце в пеклі.

Читайте такожТуск пригадав, як вмовляв прем’єра Британії не гратися з «дурним» Brexit

Про це він заявив після переговорів з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром, передає Бі-бі-сі. За його словами, ЄС буде наполягати на збереженні прозорим кордону з Британією, незалежно від того, чи вдасться Лондону домовитися чи ні.

Відео дня

Він зазначив, що готується до "можливого фіаско", яким, на його думку, може стати варіант "брекзиту", при якому Великобританія залишає ЄС без договору.

Слова Туска розгнівали британських парламентарів, які виступали за "брекзит". Вони звинуватили Туска в гордовитості.

На Даунінг-стріт заявили, що Туска потрібно запитати, чи необхідно було використовувати подібні вирази. Офіційний представник прем'єр-міністра заявив: "Ми провели повноцінну та активну кампанію в рамках референдуму у нас в країні. Виборці проголосували за вихід з ЄС в результаті найбільшого демократичного плебісциту в нашій історії".

Свій виступ на прес-конференції Туск почав із нагадування про те, що до виходу Британії зі складу ЄС залишається 50 днів. "Я знаю, що є велика кількість людей в Британії, на континенті, а також в Ірландії, які хотіли б скасування цього рішення. Моє серце цілком з вами, - сказав Туск. - Але факти не залишають місця двозначності. Зараз прем'єр-міністр Британії і лідер опозиції підтримують "брекзит", так що всі питання відпадають".

"Зараз у руху за збереження членства Британії в ЄС немає політичної ваги і немає ефективного керівництва. Я кажу це без ентузіазму, але з фактами не посперечаєшся".

"Мені цікаво, як виглядає особливе місце в пеклі, уготоване тим, хто виступав за "брекзит", не маючи навіть приблизного плану, не уявляючи, як провести його безпечно".

По закінченні прес-конференції Варадкар сказав Туску: "Британці влаштують тобі за це жахливу прочуханку в пресі".Сказана в кулуарах фраза була почута журналістами.

Туск у відповідь кивнув, і обидва розсміялися.

І це пророцтво не могло не здійснитися.

Колишній лідер Партії незалежності Британії, нині незалежний член Європарламенту Найджел Фараж написав у своєму твіті: "Після "брекзситу" ми звільнимося від ніким не обраних і зухвалих хуліганів накшталт вас і будемо самі керувати своєю країною".

Прес-секретар правої Демократичної юніоністської партії Семмі Вілсон заявив: "Цей евроманьяк з усіх сил намагається зберегти пута європейської бюрократії, які огорнули Британію. Саме Туск і його нахабні парламентери з ЄС роздувають страхи у спробі скасувати результати референдуму".

Між тим, Лора Кунсберг, політичний коментатор Бі-бі-сі, зазначила, що висловлювання Дональда Туска не були випадково сказаним коментарем - вони цілком продумані.

Цей зазвичай м'який політик раптом зважився на досить жорсткі слова, які засуджують поведінку значної частини британського кабінету міністрів, яким, на його думку, уготовано місце в пеклі.

Однак слова Туска, звернені насамперед до британського істеблішменту, відображають його роздратування і обурення, які поділяються багатьма європейськими політиками.

Але якщо відволіктися від тону, в якому було зроблено заяву, висловлювання Туска слід читати як запрошення прем'єр-міністру Терезі Мей запропонувати якомога швидше нову версію окремої домовленості про торгівлю через кордон з Ірландією, у вигляді "правдоподібної гарантії" того, що взаємоприйнятне рішення все-таки можливо.