Майк Помпео / REUTERS

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео закликав міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто підтримувати Україну.

Про це держсекретар США сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто у Будапешті.

Спочатку Помпео привітав кроки Угорщини щодо посилення обороноздатності країни, в тому числі за допомогою Сполучених Штатів.

Відео дня

"Ці кроки у поєднанні із зобов'язанням Угорщини витрачати 2% ВВП на оборону і значна присутність в Афганістані зміцнює безпеку Угорщини та НАТО. Нема потреби дивитися далі, ніж на Україну, найближчого сусіда Угорщини, щоби зрозуміти, чому це потрібно. І сьогодні я говорив з міністром закордонних справ щодо термінової необхідності підтримувати Україну і її прагнення суверенітету і територіальної цілісності", - наголосив Помпео.

"Ми не повинні дозволити Путіну вбити клин між друзями у НАТО", - наголосив Помпео.

"Угорці дуже добре знають з історії, що авторитарна Росія не буде другом для свободи і суверенітету менших держав", - сказав Помпео.

Читайте такожPolitico: Орбан хоче поговорити з Держсекретарем США про «недружню» Україну

При цьому держсекретар США зауважив, що не лише Росія хоче підірвати свободу у регіоні, але також і Китай.

Довідка УНІАН. Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення Верховною Радою нового закону про освіту у 2017 році. Угорщина блокувала проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону про освіту, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. Сійярто вимагав від України внести зміни до закону про освіту та відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше Будапешт блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні Європейського Союзу та НАТО.

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року.