Ілюстрація REUTERS

У Москві пройшов мітинг проти закону про ізоляцію Російської Федерації від інтернету, прийнятий у першому читанні Держдумою РФ.

Читайте такожПрезидент Латвії закликав Європу до єдності для стримування російської агресії

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, мітинг розпочався сьогодні о 14.00 за місцевим часом на проспекті Сахарова.

Відео дня

Акція проти прийняття "закону Клішаса" організована Лібертаріанською партією Росії (ЛПР).

За даними волонтерського об'єднання "Білий лічильник" ("Белый счётчик"), на 15:15 за місцевим часом через встановлені поліцією рамки на проспект Сахарова пройшли понад 14 тис. осіб.

Учасники тримають плакати з написами "Руки геть від інтернету", "Уряд Росії у відставку" тощо.

Як повідомила прес-секретар ЛПР на сторінці "Соня Блейд" у Twitter, поліція затримала вісьмох волонтерів, які роздають повітряні кулі для відвідувачів мітингу. "Причину не озвучують", - написала вона.

Російський опозиційний політик Олексій Навальний повідомив у Twitter, що перед мітингом на захист інтернету поліцейські оголосили повітряні кулі "безпілотним літальним засобом". "Вилучили їх і завантажили в поліцейський автобус", - написав він.

ЛПР на сторінці у Facebook повідомляє, що поліцейські також вилучили банери для сцени мітингу. "Поліція вилучила банери для сцени і звукових веж без пояснення причин. При цьому текст банерів повністю відповідає заявці. Ніякої символіки забороненої на них не було. Спеціально намалювали все максимально акуратно", - стверджують у партії.

Згідно із заявою організаторів мітингу, російська влада постійно стискає простір свободи і вводить репресивні закони. "По телевізору і зі сторінок кремлівських газет експерти навперебій розповідають, що в реальності до ізоляції російського сегмента мережі справа не дійде, і що все це просто запобіжний засіб. Насправді вони просто ллють воду на млин подальших репресій. Точно так само 20 років тому вони розповідали, що в Росії неможливо знищити ЗМІ, а 8 років тому - що вони не будуть садити за меми", - йдеться в заяві.

Організатори акції підкреслюють, що Росія - це не Іран і не Північна Корея. "Ми є частиною цивілізованого світу. Але путінська влада робить все, щоб ми продовжували відставати від заходу. [...] Павутина цензури все далі обплітає наше життя. Ми проти прийняття закону про ізоляцію Росії від міжнародної мережі і вимагаємо вільного інтернету", - йдеться в заяві.

12 лютого Держдума РФ ухвалила в першому читанні закон про забезпечення сталої роботи російського сегмента інтернету в разі відключення від всесвітньої мережі. Автори документа, сенатори Андрій Клішас, Людмила Бокова і депутат Держдуми РФ Андрій Луговий (ЛДПР) відзначають, що законопроект підготовлений з урахуванням агресивного характеру Стратегії національної кібербезпеки США, ухваленої у вересні 2018 року, і спрямований, перш за все, проти загроз з-за кордону.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2018 року в Держдуму РФ було внесено законопроект, що передбачає арешт за публікацію в інтернеті матеріалів, що виражають "явну неповагу до суспільства в громадських місцях, наругу над державними символами, образу представників влади".

Авторами ініціативи виступили сенатори Людмила Бокова, Андрій Клішас і депутат Держдуми РФ Дмитро Вяткін.

Ці самі парламентарії внесли до Держдуми законопроект про заборону публікувати в ЗМІ та інтернеті недостовірну інформацію, яка може створити загрозу життю та здоров'ю громадян або спровокувати масові заворушення. За порушення заборони пропонується штрафувати громадян на суму від 3 до 5 тис. рублів, посадових осіб - від 30 до 50 тис. рублів, юридичних осіб - від 400 тис. до 1 млн рублів.

7 березня 2019 року депутати Держдуми РФ у третьому, остаточному читанні ухвалили закон, який передбачає штраф за "образу" і "неповагу" до державної влади, поправки до закону "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації" та зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення ( КпАП), спрямовані на протидію фейковим новинам.