Заяви на участь у виборах президента Казахстану подали дев'ять осіб / flickr.com/photos/alexjbutler

У Казахстані заяви на участь у позачергових виборах президента подали дев'ять осіб.

Як повідомляє Deutsche Welle, Центральна виборча комісія Республіки Казахстан завершила прийом заяв від бажаючих балотуватися на позачергових президентських виборах.

Заяви на участь у виборах подали дев'ять осіб, серед них - діючий президент Касим-Жомарт Токаєв, висунутий правлячою партією «Нур Отан».

Відео дня

Крім нього, серед тих, хто балотується, - письменник Садибек Тугел, профспілковий діяч Амангельди Таспіхов, депутати Данія Єспаєва і Жамбил Ахметбеков, громадський діяч Жуматай Алієв, підприємець Талгат Єргалієв, віце-міністр сільського господарства Толеутай Рахімбек і політичний і громадський діяч, журналіст Аміржан Косанов.

Читайте такожПрезидент Казахстану підписав указ про перейменування Астани в Нур-Султан

Реєстрація кандидатів закінчується 11 травня. Для реєстрації кандидатом у президенти претенденту потрібно зібрати 118 140 підписів на свою підтримку, а також надати довідку про стан здоров'я та декларацію про доходи.

Про проведення дострокових виборів у Казахстані було оголошено 19 березня, коли багаторічний глава держави Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку після майже 30 років правління. Відповідно до конституції республіки повноваження президента перейшли до голови сенату Касим-Жомарта Токаєва. Дострокові президентські вибори заплановані на 9 червня.

Попередні президентські вибори в Казахстані відбулися у квітні 2015 року. Президент республіки обирається строком на п'ять років. Згідно з конституцією, чергові вибори глави держави проводяться в першу неділю грудня, а позачергові призначаються рішенням президента країни і проводяться упродовж двох місяців з дня їх призначення.