Британці стурбовані потенційними обмеженнями можливостей свого паспорта / Фото REUTERS

За останні два роки кількість британських громадян, які подають заявки на отримання громадянства і ВНП через інвестиції, збільшилася на 200%.

Про це заявив Йорг Штеффен, виконавчий директор консалтингової компанії Henley & Partners, що займається питаннями планування місця проживання, повідомляє прес-служба компанії.

Читайте такожДжонсон запропонував Туску змінити догоду щодо Brexit

Відео дня

«Останнім часом ми спостерігаємо значне зростання запитів про варіанти інвестиційної міграції від заможних осіб (HNWI) з Великобританії та Гонконгу. Як скажуть більшість керуючих приватним капіталом, багатство саме по собі не є гарантією особистої і фінансової свободи і безпеки. Можливо, раніше це не було очевидним для британських HNWI, які досі насолоджувалися розкішшю «куленепробивного» громадянства, але для HNWI з менш стабільних юрисдикцій ідея управління ризиками та створення можливостей за допомогою альтернативного резидентства і громадянства добре зрозуміла», - заявив Штеффен.

Як зазначають експерти компанії, за 10 тижнів до офіційно визначеного терміну виходу Великобританії з Європейського союзу – 31 жовтня 2019 року – британці стурбовані потенційними обмеженнями можливостей свого паспорта, тому шукають альтернативу. Адже «жорсткий» Brexit, «м'який» Brexit, відсутність угоди або навіть другий референдум – всі варіанти можуть позначитися на власниках паспортів Великобританії, обмеживши можливості для поїздок за кордон, ведення бізнесу, роботи і навчання в ЄС.

За даними Henley & Partners, як мінімум 17 тисяч британців подали заяву на отримання громадянства однієї з країн ЄС протягом року після Brexit-референдуму в 2016 році. Найбільш помітний сплеск заяв на громадянство спостерігався в Німеччині. Якщо в 2015 році на німецький паспорт претендували 662 британця, то в 2016 їх було вже майже 3 тисячі, а в 2017 – 7,5 тисяч. Помітно зріс інтерес до громадянства Ірландії, Швеції та Іспанії. Британці також активно розглядають програми отримання громадянства через інвестиції Мальти і Кіпру, для участі в яких потрібно вкласти від 1 до 2 мільйонів євро. Ці ж країни пропонують резидентство (ВНП) за менший розмір інвестицій. Також набирають популярність «золоті візи» Португалії та Греції, які потребують вкладень у нерухомість від 350 тисяч євро і від 250 тисяч євро відповідно. Програми дозволяють претендувати на громадянство через 5 років.

За останні 14 років Великобританія постійно входила в п'ятірку кращих в Індексі паспортів Henley & Partners. Після Brexit країна може втратити свої позиції, хоча вже у рейтингу за липень 2019 року Великобританія опустилася на рекордно низьке 6-е місце.