Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив, що він скасував секретні переговори з президентом Афганістану Ашрафом Гані і "основними лідерами Талібану", які передбачалося провести у неділю в його резиденції в Кемп-Девіді.

Трамп опублікував серію твітів, у яких пояснив, що він негайно скасував підготовку до зустрічі в резиденції в Меріленді після вибуху начиненого вибухівкою автомобіля в Кабулі, в результаті якого загинули 12 осіб, включаючи американського військового, пише Голос Америки.

Трамп заявив, що Талібан здійснив атаку, щоб створити помилковий важіль тиску".

Відео дня

Президент США зазначив, що якщо Талібан "не може погодитися з припиненням вогню в період цих дуже важливих мирних переговорів і навіть готовий вбити 12 невинних людей, то у них, імовірно, немає здібностей до укладення якої б то не було серйозної угоди".

"Скільки ще десятиліть вони готові воювати?" – додав Трамп.

Афганський Талібан засудив рішення Трампа, заявивши, що американські представники на переговорах були задоволені угодою, яку обидві сторони виробили в Досі, і що 23 вересня було визначено датою переходу до наступного етапу - початку переговорів з іншими афганськими сторонами.

У заяві угруповання бойовиків також підкреслила, що вона не відмовиться від боротьби, і що США будуть змушені врешті-решт повернутися за стіл переговорів.

Раніше в неділю Талібан заявив, що рішення Трампа призведе до нових людських і матеріальних втрат для США. "Американці постраждають більше, ніж хто-небудь інший через скасування переговорів", - заявив представник руху Забіулла Муджахід.

Читайте такожСША збираються вивести з Афганістану понад п'ять тисяч своїх військових

За його словами, переговори аж до суботи проходили гладко, й обидві сторони погодилися провести межафганські переговори 23 вересня.

Крім того, представники Талібану заявили, що, на їхню думку, США повернуться до переговорів, щоб "остаточно доопрацювати" угоду, яка дозволить завершити саму тривалу війну з участю Америки.

Талібан заявив, що "репутація США постраждає, їх протидія встановленню миру стане більш помітною для всього світу, їх людські й фінансові втрати зростуть, а роль США у міжнародному політичній взаємодії буде дискредитована ще більше".

Уряд Афганістану заявив, що не очікує, що переговори між США і Талібаном продовжаться "на даній стадії", після того як Трамп їх раптово скасував.

Представник президента Гані звинуватив Талібан у провалі переговорів. "Ми думаємо, що у Талібану була можливість увійти в політичне життя, вони втратили цей шанс, продовжуючи чинити насильство одночасно з переговорами зі спецпосланцем США в Катарі", - заявив журналістам прес-секретар Гані Седік Седікі в неділю.

При цьому уряд Афганістану заявив, що зберігає прихильність "співпраці з США та іншими союзниками для встановлення міцного світу".