Ілюстрація / REUTERS

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про введення нових правил, що стосуються перебування іноземних студентів на території країни.

Відповідну заяву опубліковано на сайті уряду, передає Капітал.

Тепер іноземні студенти зможуть залишатися і працювати в Британії по студентській візі протягом двох років після завершення навчання в університеті. Зміни стосуватимуться всіх іноземних студентів, у тому числі українців.

Відео дня

За нинішніми правилами граничний термін становить чотири місяці, після закінчення яких іноземні студенти повинні або залишити країну, або одержати робочу візу.

Таким чином, Джонсон знову пом'якшив правила, що стосуються іноземних студентів, які були посилені в 2012 році, коли МВС очолювала Тереза Мей. До 2012 року студенти могли залишатися в країні два роки, але Мей вважає такі умови "занадто щедрими".

Читайте такожПерепис населення відкриє шокуючу правду про обсяги трудової міграції – дослідження

Борис Джонсон висловив надію, що оголошені ним заходи продемонструють відкритість Британії для "найбільш здібних людей з усього світу для навчання і роботи".

"Іноземні студенти вносять важливий економічний і культурний внесок у нашу країну", - заявив міністр освіти Гевін Вільямсон.

Станом на 2017 рік (остання доступна статистика) у Великій Британії навчалися 458 тис. студентів з-за кордону, з них 62 тис. - студенти з країн Європейського союзу, а 76 тис. - студенти з Китаю (дані Бюро статистики по вищій освіті).

Вартість навчання на програмі бакалавріату складає від 16 тисяч до 20 тисяч фунтів на рік, в залежності від курсу й університету. Деякі програми, наприклад отримання освіти лікаря, коштують понад 30 тисяч фунтів. Навчання на магістратурі обійдеться приблизно в таку ж суму.

При цьому студенти з Британії та ЄС платять меншу суму - за законом університети не мають права вимагати від них більше 9,25 тисяч фунтів за навчання на бакалавраті, наводить дані The Times. Але за навчання на магістерських програмах вони повинні будуть заплатити стільки ж, скільки іноземні студенти.