Reuters

Посада спеціального представника США в Україні, яку раніше обіймав Курт Волкер, найвірогідніше буде скасована взагалі. А всі повноваження перейдуть іншим чиновникам Держдепартаменту, чиє портфоліо включає український напрямок політики.

Про це пише Foreign Policy з посиланням на чинних і колишніх американських чиновників. Скасування посади спеціального представника, яка була неоплачуваною, стало першим  відчутним сигналом про те, що наслідки від процесу імпічменту залишать відчутний слід на американській політиці щодо України. Адже вона зараз в епіцентрі битви за президенство Дональда Трампа.

«Крок залишить Київ без чітко призначеного дипломата США, який би прикривав його спину на переговорах в той час, як новий президент України Володимир Зеленський добивається миру після п’яти років неінтенсивної війни в Донецьку і Луганську», - пише видання.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Поведінка Трампа щодо України була помилкою, і його чиновники це знали

«Сигнал, м’яко кажучи, не подає надії. Але він досить очікуваний. Присутність США в мирних переговорах щодо Донбасу майже нульова», - сказала директор київського центру «Нова Європа» Альона Гетьманчук.

Чинні й колишній американські чиновники кажуть, що посада Волкера, швидше за все, буде скасована здебільшого тому, що адміністрації буде важко знайти когось на цю роль, зважаючи, наскільки загрозливою стала робота над напрямком політики щодо України. Ті, хто були причетними до неї й дали свідчення Конгресу в справі про імпічмент, зіштовхнулися із тиском з боку юристів Держдепартаменту. Крім того їхня кар’єра постраждала або взагалі була знищена.

Один з неназваних чиновників США сказав Foreign Policy, що Держдепартаменту буде «важко знайти хоч когось, хто погодиться торкнутися цієї роботи навіть триметровою палицею».

Читайте такожForeign Policy: Дипломати США бояться помсти Трампа за свідчення щодо України

«Ніхто при здоровому глузді не захоче вступити в цю роль. Це чітка проблема, коли весь світ буде стежити за кожним твоїм рухом. А ще у тебе керівництво у Держдепартаменті, яке не демонструє бажання заступатися за своїх людей навіть у базових речах», - сказав колишній чиновник США.