Ево Моралес / REUTERS

На тлі протестів у Болівії президент країни Ево Моралес оголосив про проведення нових виборів.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на ряд інформагенцій.

Читайте такожУ Болівії вертоліт з президентом країни екстрено сів через поломку (відео)

Відео дня

«Я вирішив оголосити про проведення нових виборів, щоб болівійський народ зміг обрати новий уряд демократичним шляхом», - цитує заяву Моралеса болівійська агенція ABI.

Того ж дня Організація американських держав (ОАД), яка займалася аудитом підрахунку голосів на президентських виборах у Болівії, закликала до скасування першого туру і призначення нової дати голосування. Перший тур має відбутися після того, як будуть створені умови, що гарантують справедливе голосування, зазначається в повідомленні на сайті організації. ОАД також закликала болівійський уряд поважати права громадян на мирний протест і дотримуватися Конституції.

Вибори глави Болівії пройшли 20 жовтня. Попередні результати, оприлюднені того ж вечора, вказували на можливість другого туру. Однак 21 жовтня, після опрацювання 95 відсотків протоколів, виборча комісія повідомила, що чинний президент Моралес отримує 46,87% голосів, а його суперник Карлос Меса, який обіймав посаду глави держави з жовтня 2003 по червень 2005 року, - 36,73%.

Меса заявив про «шахрайстві» і наголосив, що не має наміру визнавати результати голосування. За його словами, Моралес, який перемагав у 2005, 2009 і 2014 роках, за допомогою виборчої комісії хоче перешкодити проведенню другого туру.

У країні спалахнули протести. Демонстранти зайняли редакції двох державних ЗМІ: телеканалу Bolivia TV і радіо Radio Patria Nueva в місті Ла-Пас, де розташована резиденція уряду латиноамериканської держави. Опозиція, яка відмовляється визнавати перемогу Моралеса на недавніх президентських виборах, відкинула його пропозицію про «термінові» переговори.