Ілюстрація REUTERS

Програма з відстеження польоту компанії Lufthansa позначила українське місто Донецьк як територію Росії. Пасажир рейсу авіакомпанії з Осаки в Мюнхен помітив цю помилку в бортовій інформаційній системі.

Про це пише Der Spiegel, додаючи, що він зробив відео, на якому видно, що Донецьк, який розташований в межах кордонів України, чомусь підписаний у переліку міст як «Донецьк, Росія». Український дипломат Олексій Макеєв поширив відео на своїй сторінці у Twitter і попросив німецького авіаперевізника виправити помилку.

Читайте такожLufthansa оконфузилася, видавши Україну за Росію у рекламному ролику (відео)

Відео дня

Видання пояснює, що з огляду на війну, яка триває на українській території понад п'ять років, таке позначення можна потрактувати як політичну позицію. Російські сили захопили Донецьк і Луганськ, оголосивши там ніким не визнані «народні республіки». Український дипломат визнав, що неподалік українського регіону є й російське місто з назвою Донецьк. Але дані інформаційної системи Lufthansa точно стосувалися українського мегаполіса.

Україна втратила контроль над містом в ході війни, яка почалася у 2014 році. А нині на мирних переговорах стоїть питання про можливий спеціальний статус для окупованих територій. Через три тижні вПарижі запланована зустріч у так званому Нормандському форматі.

Читайте такожАеропорт «Бориспіль» назвав найпунктуальніші авіакомпанії вересня

Lufthansa вже відреагувала на позначення українського Донецька як території Росії, вибачившись і дистанціювавшись від його значення. Компанія пояснила, що помилка виникла у програмному забезпеченні, виробленому в США. Авіаперевізник оперативно попросив оновити його. Програма була встановлена виключно на літаки Airbus A 350.