Німеччина видворила за вбивство грузина в Берліні шпигуна ГРУ / УНІАН

Напевне, це був найбільший злочин спецслужб Росії на території Німеччини з часів падіння залізної завіси. 23 серпня росіянин Вадим Красіков застрелив громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі в центрі Берліну.

Аж 4 грудня німецький уряд вислав з країни двох російських дипломатів у відповідь на вбивство. Один з них виявився не простим російським діячем. Як пише Bild, мова йде про чоловіка на ім’я Євген Суцький. Офіційно він обіймав посаду заступника військового аташе в берлінському посольстві Росії.

Читайте такожDie Welt: Німеччині час позбутися ілюзій про Росію, яка користується німецькою слабкістю

Відео дня

«Але насправді Суцький був висококласним російським шпигуном, який працював на ГРУ в Німеччині», - пише німецьке видання, яке разом з слідчими Bellingcat відстежили шлях росіянина в Берлін.

Євген Суцький народився 9 березня 1984 року в місті Гуково поблизу російського кордону з Україною. В 2005 році, коли йому виповнився 21 рік, він поїхав у Москву вчитися в університеті. Там він познайомився з майбутньою дружиною Жанною. А потім їх обох завербували в ГРУ. В 2008 році Суцький змінив місце навчання й почав проходити підготовку в академії російської спецслужби. 28 липня 2017 року його перевели на службу в Берлін, де він зайняв посаду заступника військового аташе.

Німецькі спецслужби звернули увагу на росіянина в липні 2019 року. На прийомі в посольстві Китаю він познайомився з колишнім кандидатом в Бундестаг від партії ХДС Салахдіном Кобаном, який має курдське походження. Німецькі слідчі вважають, що це був умисний акт шпіонажу. Адже Кобан пов’язаний з політиком, який може «стати ціллю Росії».

Читайте такожГлава Міноборони Німеччини вимагає санкцій проти РФ через убивство в Берліні

Син вихідців з Іраку в 2016-2017 роках працював на депутата Бундестагу від ХДС Йоахіма Пфайффера. Останній зараз займає роль спікера ХДС/ХСС з економічних й енергетичних питань. Він входить в комітет, який всередині партії просуває завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Видання пише, що Кобан і Суцький зустрічалися щонайменше тричі. При цьому, російський шпигун намагався завербувати німецького політика. Замість того, щоб говорити про Пфайффера чи «Північний потік-2», Суцький переводив розмови про міграцію й сімейні справи, намагаючись викликати емоційну симпатію в Кобана.

Наразі не відомо, як російський шпигун пов’язаний з вбивством у берлінському парку Тіргартен, через яке його вислали назад в Росію. Однак, Bild дізнався від джерел в уряді Німеччини, що Суцького відправили в рідну країну «не випадково». Тому питання його участі в підготовці політичного вбивства на замовлення Кремля лишається відкритим.