Стало відомо про фігурантів справи про теракт в Стокгольмі / ozodi.org

У сирійській в’язниці наразі перебувають двоє громадян Таджикистану, підозрюваних у причетності до теракту в Стокгольмі в 2017 році.

Про це повідомляється в спільному розслідуванні таджицької служби "Радіо Свобода" і шведського каналу TV4.

Читайте такожУ США фургон в'їхав у супермаркет – 11 постраждалих

Відео дня

Так, двоє колишніх бійців угруповання «Ісламська держава», відомі під псевдонімами Корі Усмон і Абу Аюб Кулоба, утримуються в сирійському Афріні.Місто розташоване на території, контрольованй турецькими військами.

За даними Служби державної безпеки Швеції, обидва громадянина перебували на постійному зв’язку з виконавцем теракту в Стокгольмі Рахматом Акіловим.

Громадянин Узбекистану Акілов у квітні 2017 року в’їхав на вантажівці у натовп людей, які гуляли по пішохідній вулиці в центрі Стокгольма. Загинули п’ять людей, десять отримали поранення. 41-річний Акилов був засуджений до довічного ув’язнення і депортації зі Швеції в разі дострокового звільнення.

Акілов – етнічний таджик, він підтримував перед атакою зв’язок з бойовиками «Ісламської держави» з Таджикистану. Розслідування шведських спецслужб встановило, що Корі Усмон навчив Акілова способу виготовлення вибухового пристрою, а Абу Аюб Кулоба за кілька годин до атаки підбадьорював зловмисника і давав йому настанови, щоб той упорався з терактом.

Журналістам вдалося з’ясувати справжнє ім’я Абу Аюба Кулоба: він виявився Шахбозом Музаффаром, уродженцем Хатлонської області Таджикистану 1993 року народження.  За даними джерел, його дружина також перебуває в ув’язненні в Сирії.