Санкції США можуть на довго заморозити "Північний потік-2" / фото gazprom.ru

Американські санкції проти компаній, які беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік-2", можуть на довго паралізувати цілий проект. Такої думки експерт з питань енергетики Вільного університету в Берліні Томас О'Доннелл.

"В цій ситуацій Дональд Трамп може стверджувати: "Бачите, це я займаю тверду позицію, це я друг України", - сказав аналітик Gazeta Polska Codziennie.

На його думку, все вказує на те, що підписана в понеділок угода між "Газпромом" і "Нафтогазом" про транзит газу впродовж п'яти років - це великий успіх саме адміністрації у Вашингтоні. Якби не санкції проти компаній, які беруть участь в побудові "Північного потоку-2", які ухвалив Конгрес й підписав американський президент, то російський газ в Європу міг би дуже скоро перестати текти через українську територію.

Відео дня

Читайте такожDie Zeit: Німеччина могла б зробити так, щоб Україна заробила на "Північному потоку-2"

Якби швейцарська компанія Allseas не відкликала свої кораблі з будівництва "Північного потоку-2" через загрозу санкцій й закінчила прокладання труб у найближчі тижні, то Москву було б неможливо змусити піти на домовленості про транзит через Україну на кілька років.

Приблизно в середині 2020 року Росія почала б транспортувати свій газ в Німеччину через новий газопровід на дні Балтійського моря. Але все склалося так, що план Володимира Путіна щодо виключення України з ланцюга поставок російського газу в Європу провалився.