Майк Помпео / REUTERS

Державний секретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не планує завдавати ударів по культурній спадщині Ірану.

За словами Помпео, кожна мішень, по якій можуть завдати удару США, буде "законною", місія таких ударів лише одна - "захист Америки", передає Deutsche Welle.

Також його запитали, чи заява президента США Дональда Трампа щодо можливих ударів по об'єктах, які є важливими для культури Ірану, не суперечить Женевським конвенціям, за якими цивільні об'єкти необхідно захищати, а знищення культурної спадщини визнається воєнним злочином. На це Помпео відповів: "Ми діятимемо в рамках системи".

Відео дня

Держсекретар США також відкинув сумніви в обґрунтованості та доречності завдання удару, що призвів до вбивства іранського генерала Касема Сулеймані, саме в цей час. За словами Помпео, дані розвідки однозначно вказували на напад, що готувався під орудою Сулеймані та мав бути скоєний незабаром.

Читайте такожІран анонсував військову відповідь на вбивство армією США генерала Сулеймані

В інтерв'ю телеканалу Fox News Помпео також зазначив, що Вашингтон вважає "дуже ймовірними" напади на військових США в Іраку та на північному сході Сирії. Однак такі дії стали б "помилкою" Тегерана, застеріг Помпео. У цьому інтерв'ю він також заперечив, що Трамп погрожував ударами по об'єктах культурної спадщини Ірану, та порадив "почитати, що він сказав".

Напередодні Трамп заявив, що Вашингтон відповість ударами по 52-х цілях в Ірані, якщо Тегеран вирішить атакувати будь-які американські об'єкти після вбивства іранського генерала.

Як повідомляв УНІАН, у ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та в планах убивства ще багатьох громадян США.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом". Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою" за вбивство Сулеймані.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни після ліквідації Сулеймані.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.