REUTERS

В той час, як президент Володимир Путін святкує своє 20-річчя в Кремлі й позує як могутній світовий лідер, його Російська Федерація демонструє все більшу крихкість. 

Звісно, український тип революції, яка б повалила корумпований авторитарний режим, навряд чи можливий в Москві. Але повстання різних російських регіонів, розлючених на центральний уряд, набирає сили. Про це на сторінках The Hill пише старший науковий співробітник Центру європейського політичного аналізу Януш Бугайський.

Читайте такожForeign Policy: В 2020 році війна в Україні буде серед 10 конфліктів, за якими потрібно стежити

Відео дня

На початку Другої світової війни прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль сказав, що поведінка Росії - це "загадка, загорнута в таємницю і розміщена всередині головоломки". Але цю точку зору пора оновити. Росія Володимира Путіна - це країна, яка занепадає, прихована за зовнішньою агресією, щоб відвернути увагу від її внутрішньої крихкості. Російська економіка вже кілька років поспіль страждає від стагнації, стандарти життя продовжують падати, а бідність зростає. Демографічна статистика викриває скорочення населення через високу смертність, низьку народжуваність й підйом еміграції. Кількість російського населення в перші роки після розпаду СРСР налічувала 148 мільйонів людей. Тепер ця цифра опустилася до 142 мільйонів, а до 2050 року зменшиться до 128 мільйонів. Відсоток громадян, які не сповідують православ'я і не належать до російського етносу, зростає.

Хоч Росія називає себе федерацією, насправді це централізована неоімперіалістична конструкція, яка, на відміну від Великої Британії чи Франції, не змогла розпустити свою імперію й розвинути сучасну громадянську державу. Федерація складається з 84 федеральних суб'єкта й незаконно окупованого Криму. Серед них 22 - це республіки неросійських національностей Надволжя, Північного Кавказу  й далекосхідних провінцій. Навіть у тих регіонах, де росіяни домінують як етнос, дедалі більше мешканців відчувають відчуженість від Москви й консолідують унікальні місцеві ідентичності.

Читайте такожThe Economist: Росія, вірогідно, тихо захоплює Молдову

Попри західні надії, російські міські демократи навряд чи змінять країну. Замість цього регіонали, автономісти й групи, які виступають за незалежність своїх регіонів, дедалі більше кидають виклик авторитарному й колоніальному правлінню Путіна. Регіональний неспокій ґрунтується на акумуляції невдоволення, зокрема через економічну стагнацію, корупцію, експлуатацію регіональних ресурсів, атаки на мовні права й погрози ліквідувати чи об'єднати федеральні утворення. Замість проведення децентралізації для заспокоєння регіональних амбіцій уряд Росії ще більше скорочує автономії.

Федеральна структура головним чином служить вузькому колу еліт з політиків, бюрократів, олігархів й регіональних губернаторів, призначених Кремлем. Москва отримує максимум ресурсів від регіонів й інвестує мінімум у підтримку їхньої інфраструктури, яка розвалюється. Без регіональної автономії, інвестування, місцевого контролю над ресурсами федеральна структура буде ставати все більш некерованою. А громадський опір буде розростатися.

Впродовж минулого року масові протести стали частішими й масштабнішими. Вони стосувалися звички Москви скидати своє сміття на півночі Архангельської області й Республіки Комі, економічної експлуатації й придушення національної мови Татарстану й інших республік, побудови православних соборів у Красноярську, фальсифікації виборів у Бурятії, призначення чужинців на керівні посади в Калмикії й інших республіках, зміни кордонів між Чечнею й Інгушетією, а також зростання етнічної напруги в Дагестані. Майже кожна проблема може спричинити масові демонстрації проти правління Москви й посилити вимоги автономії чи відділення.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Путін намагається залякати Захід, хоча сам безсилий і наляканий

Процес пробудження спостерігається в Сибіру, на Уралі, на Далекому Сході й Півночі, де ідентичність місцевого населення все більше відрізняється від тих, хто живе в Москві. Кілька федеральних одиниць Росії володіють багатими природними ресурсами й вигідним географічним положенням, щоб стати економічно незалежними, якщо вони позбудуться московської експлуатації. Торгівля й інвестиції з сусідніх європейських й азіатських країн можуть серйозно розвинути такі регіони, як Калінінград, Карелія, Тува, Саха, Магадан й інші частини Сибіру й Далекого Сходу.

Активісти, які починали свої протести, фокусуючись на одній проблемі, розширюють свій порядок денний й дедалі більше кидають виклик основі централізованій системі Путіна. Зі зростанням регіональної турбулентності, місцевих губернаторів можуть позбавити влади, якщо вони не будуть працювати над зміцненням своїх республік й регіонів. На наступному етапі опору десятки російських регіонів можуть почати координувати їхні вимоги й вимагати більшої автономії чи незалежність. Одночасні дії низки федеральних одиниць ослаблять спроби Москви придушити кожен з рухів, як це сталося після розпаду СРСР.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: "Русский мир" Путіна на шляху до смерті

Вашингтон повинен нагадати Кремлю, що у Заходу значно сильніші соціальні й національні зв'язки, ніж у Росії. Тому що вони засновані на демократичному виборі, а не насадженій однорідності. В той час, як Москва намагається розділити Захід, створюючи політичні конфлікти в кожній країні, Вашингтон має можливість відповісти більш ефективно, підтримуючи регіональне й етнічне самовизначення всередині Російської Федерації.