REUTERS

Це був найгірший умовний «ріг вулиці» для злочинної угоди. Поплічники президента Дональда Трампа, напевне, думали, що Україна – легке місце для вимагання. Погрузла в корупції й бідності, вона могла навіть здаватися «слабаком», звиклим чи й навіть відкритим до того, що можна було б назвати хабарництвом.

На тлі початку розгляду справи про імпічмент, запущеної після багатьох місяців кампанії з тиску на Україну з вимогами почати розслідування проти політичного суперника, стає очевидно, що це був кричущий прорахунок. Як пише CNN, спочатку був цинізм. Українці звикли до того, що їх пригноблюють, особливо Москва, яка колись була для них імперським володарем й відмовляється відпускати свої колишні вотчини.

Читайте такожNew York Times: Боротьба з корупцією в Україні зіштовхнулася з сильним опором

Відео дня

Навіть радник з національної безпеки Трампа Джон Болтон якось назвав тиск на Україну «наркоугодою». І вимоги почати розслідування проти колишнього віце-президента США Джо Байдена й його сина почали ставити новому президенту України, чия перемога на виборах стала символом відриву від корумпованого минулого з олігархами й канібалістичними політичними елітами, які довели країну до важкого становища в роки незалежності.

«Уявіть, що це ваш перший контакт з єдиною у світі супердержавою. Її головнокомандувач намагається змусити вас почати розслідування проти сина його політичного опонента. За це ви отримаєте військову допомогу США, яка нібито у вас вже була й вам потрібна для боротьби проти зухвалого, завойовницького сусіда. Навіть для Києва, чию назву не можна написати без демонстрації позиції щодо десятиліть радянської наруги, це була підкладена свиня», - йдеться в статті.

Також це був дуже дилетантський вчинок. Корупція на просторі колишнього СРСР – це не сфера, в яку так легко зайти. Не можна просто прийти з валізою готівки й піти через 10 хвилин після того, як угода буде закріплена потисканням рук. Вона дуже локальна. Пристрасті киплять. Корупція – це про сімейну ворожнечу й старих ворогів. Часто вона надто заплутана навіть для інсайдерів. Іноземцям зазвичай бракує відчуття цих тонкощів. І такі, як Руді Джуліані, вважаються поганими змовниками.

Читайте такожCNN: Трамп намагався урізати антикорупційну допомогу для України

Нещодавнє кошмарне минуле зробило Україну невразливою до «ділків-аматорів». Початок розгляду імпічменту Трампа майже збігся в часі з 15-ю річницею Помаранчевої революції. 23 січня 2005 року Віктор Ющенко став президентом. Він був кандидатом, який став жертвою загадкового отруєння й лишився зі спотвореним обличчям. Він очолив мирний вуличний протест, який не дозволив очолити країну проросійському кандидату. Помаранчева революція стала першою мирною «кольоровою революцією», які не дозволили Москві зберегти контроль над сусідом. Але з того часу Україна пережила значно більше, ніж отруєння свого президента. Вона пережила більше, ніж більшість країн здатні витримати.

Ющенко швидко забруднився корупцією. Й Україна впала в руки проросійського кандидата Віктора Януковича, який прийшов до влади в 2010 році. Він надто сильно розхитав маятник в бік Москви у 2014-му, коли відмовився підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом. Це спричинило масштабні вуличні протести. Цього разу все пройшло з застосуванням насильства. Спеціальні загони поліції з АК-47 стріляли в учасників протестів, озброєних лише дерев’яними щитами.

Читайте такожBloomberg: Геополітична важливість України вислизає з поля зору

На Майдані Незалежності в Києві відбулася справжня бійня. Це була друга революція за десятиліття. Янукович втік в Росію, а прості українці вдерлися в його маєток, забитий предметами розкоші, такими як золотий батон й ферма страусів. Маєток не розграбували. Учасники протестів сказали, що не хотіли робити «те ж саме, що і він».

Після цього розлючена Росія влаштувала два вторгнення в Україну: спочатку в Крим, а потім в Донецьк. Світ відреагував санкціями, але не надав реальну військову підтримку. Тож крихітна, погано озброєна й заражена московськими агентами українська армія зібрала сили до купи й вибила бойовиків з міст, таких як Слов’янськ. Москві довелося відправляти регулярні війська, щоб захопити стратегічні міста, такі як Дебальцеве в 2015-му, перш ніж війна скотилася до нинішньої огидної й небезпечної нічиєї. Близько 13 тисяч людей загинули. Мільйони були змушені переїхати в інші міста, а промисловий український регіон на сході був заблокований, вірогідно, назавжди.

Читайте такожAmerican Interest: США ігнорують Україну, яка повністю заслужила підтримку

Коротше кажучи, команда Трампа вирішила, що, добре знаючи про суть корупції, Україна чомусь лишиться наївною. Що після 15 років страшної боротьби за незалежність й після відмови від ролі пострадянського простака її президент, який грав політика лише в кіно, просто на все погодиться й почне розслідування проти Гантера Байдена.

Якщо потрібні ще докази того, що команда Трампа «не на того напала», можна порівняти реакції американців й українців, яких викрили. Більшість українських чиновників просто зникли. Зрідка їх під дверима чекали репортери. Вони не додали буду до безладу, який виник. Президент Зеленський майже нічого не сказав про ситуацію. Поплічники Трампа ж майже не замовкали.

«Просто спробуйте уявити зневіру клієнтів київського ресторану, якби вони уявили, що бачили посла США, який говорив з Трампом по телефону в громадському місці про потенційні розслідування. Спробуйте уявити собі реакцію на це простих українців, які десятиліттями жили під загрозою, що їх прослуховує КДБ. Якби вони зрозуміли, що віддалені комівояжери Трампа безтурботно писали один одному про стеження за дипломатом США в Києві. Це розбило б їхню віру», - йдеться в статті.

Читайте такожAmerican Interest: Корупція – це новий комунізм

Мистецтво корупції в пострадянських країнах – це вдавати, що вона не може навіть існувати. Що лише урядова зарплата й колишні успіхи в ролі бізнесмена можуть дати можливість відправити своїх дітей на навчання в престижний університет чи придбати будинок поблизу Центрального парку в Нью-Йорку. Ці американці були лише коміками, які прийшли з клоунськими трюками до майстрів корупції.

Може саме тому на тлі розгляду імпічменту Трампа військова допомога США досі надходить в Україну. Зеленський досі президент й здатен спокійно спостерігати, як ця куля пролітає повз нього. Українці лише дивуються: «Що це було?», - й повертаються до своїх справжніх щоденних неприємностей. І яке ж з пов’язаних з ситуацією розслідувань Україна відкрила? Те, яке стосується підозр про незаконне стеження за послом США, звільненого Трампом. Марі Йованович, чиї батьки втекли від СРСР і нацистів, стала громадянкою Америки лише у 18 років. Україну вважали простаком, але вона щойно відкинула «наркоугоду».