фото УНІАН

Варто пригадати, як почалася сага про Дональда Трампа й Україну. Американський президент чинив корупційний тиск на український уряд з вимогою оголосити примарне розслідування проти колишнього віце-президента Джо Байдена. Останній став ключовим політичним суперником чинного лідера США.

Коли схему викрили, українська сторона так і не зробила заяв, які вимагав Трамп. Однак, завдяки ганебній допомозі деяких республіканців у Конгресі він все ж досяг своєї початкової мети: абсолютно безпідставно замастити Байдена брудом. Про це пише Washington Post.

«Є гора доказів того, що поведінка Байдена була шкідлива для США», - написав у Twitter сенатор Ліндсі Грем.

Відео дня

Читайте такожNew York Times: Республіканці приносять Україну в жертву заради політичної вигоди

«Партійні збори в Айові наступного понеділка. І мені справді цікаво подивитися, чи нинішня дискусія вплине на виборців у штаті й на тих, хто ходить на партійні збори демократів. Чи будуть вони підтримувати віце-президента Байдена на даному етапі?» - сказав минулого тижня сенатор-республіканець Джоні Ернст.

На тлі розгляду в Сенаті питання про доцільність імпічменту Трампа, республіканці намагаються захистити його, стверджуючи, що насправді переслідувати потрібно Байдена. Син колишнього віце-президента США Гантер був членом ради директорів української енергетичної компанії Burisma в той же час, коли його батько тиснув на український уряд, вимагаючи звільнити Генпрокурора, який нібито розслідував справу проти фірми. Здається підозрілим? Насправді виявилося, що цей епізод порожній. Генпрокурор не вів розслідування проти компанії. А вимоги звільнити його відповідали позиції міжнародних організацій, союзників США й ключових членів Конгресу. Його звільнили не тому, що він розслідував корупційні справи, а тому що він цього якраз не робив. Конгрес в ті часи повідомили про ситуацію з українським Генпрокурором й дії віце-президента США. І ніщо не вказує на те, що Байден зробив хоч щось в Україні в інтересах свого сина.

Читайте такожWashington Post: Україна - не іграшка для Трампа і його оточення

Однак, попри те, що Байден боровся з українською корупцією, республіканці наполягають, що його варто переслідувати за нібито її розпалювання. Поведінка Ліндсі Грема була особливо ганебною, оскільки він використав свою позицію голови Комітету Сенату з питань юстиції для просування розслідування проти колишнього віце-президента. Він оголосив початок формальної процедури перевірки й попросив Держдепартамент передати документи.

«Ми не будемо жити в світі, в якому перевіряють лише республіканців», - сказав він у грудні, натякаючи при цьому, що нібито існує певна рівність між діями Байдена й корупцією Трампа.

Читайте такожABC News: Вимоги Трампа "позбутися" посла в Україні потрапили на плівку

Але моральної рівності, на думку Washington post, немає. Немає жодної обґрунтованої справи проти Байдена. А справа проти Тармпа – абсолютно навпаки. У нього не було причин тиснути на Україну й вимагати розслідування проти Байдена. Він громадянин США, якого американські правоохоронці ні в чому не підозрюють.

Корупційна схема тиску на президента України заради бруду на політичного опонента не добилася успіху. Погано, що сенатори США взялися за цю роботу натомість.