Ілюстрація REUTERS

У той час як влада китайського міста Ухань, який став епіцентром спалаху коронавірусу, заявила про припинення двомісячного карантину, місцеві жителі з великим скептицизмом ставляться до даних офіційної статистики, згідно з якими за весь час епідемії в Ухані жертвами коронавірусу стали близько 2500 осіб.

Читайте такожРозвідка США звинуватила Китай в приховуванні масштабів коронавірусу - ЗМІ

З початку цього тижня сім найбільших похоронних бюро Уханя щодня видають сім'ям покійних в середньому 500 урн з прахом. Це дає підстави припустити, що коронавірус став причиною смерті набагато більшої кількості людей, ніж про це заявляє офіційний Пекін, передає Голос Америки.

Відео дня

«Цього не може бути... Якщо крематорії працюють цілодобово, то яким чином загинуло так мало людей?», – каже в інтерв'ю Радіо «Вільна Азія» житель Уханя на прізвище Чжан.

«Вони почали роздавати прах і проводити похоронні церемонії в понеділок», – розповідає Чжан. Сім похоронних будинків обслуговують зараз Ухань, а також міста а Ханькоу, Учан і Ханьян, що входять в агломерацію.

Користувачі соцмереж підрахували щоденне навантаження всіх семи бюро, в той час як новинний сайт Caixin.com повідомив, що похоронний будинок в Ханькоу отримав лише за один день 5000 урн з крематорію – що вже вдвічі перевищує офіційне число жертв спалаху коронавірусу в Ухані.

У соцмережах з'явилися повідомлення про те, що всі сім похоронних бюро в Ухані щодня видають родичам покійних близько 3500 урн.

Похоронні бюро сповістили сім'ї померлих, що вони спробують завершити кремацію перед традиційним китайським святом поминання покійних Цинмін, яке відзначається 5 квітня.

Згідно з підрахунками, з 23 березня по 5 квітня похоронні бюро видадуть родичам 42 000 урн з прахом померлих.

Ще одна оцінка числа померлих базується на знанні того, як функціонують місцеві крематорії, в яких в цілому працюють 84 печі. Враховуючи, що одна кремація займає приблизно годину, міські крематорії можуть щодня видавати більше 1560 урн з прахом померлих. Згідно з цими підрахунками, за останні два з половиною місяці в місті загинули близько 46 800 осіб.

За словами жителя провінції Хубей, столицею якої є Ухань, багато городян вважають, що, починаючи з грудня, тут загинуло більше 40 000 осіб.

«Можливо, влада поступово публікує реальні цифри, роблячи це навмисно чи ненавмисно, щоб люди поступово змогли змиритися з реальністю», – говорить співрозмовник Радіо «Вільна Азія» за прізвищем Мао.

Джерело, близьке до Провінційного бюро у цивільних справах, стверджує, що багато людей померло вдома, не потрапивши в офіційну статистику. За словами джерела, дійсна кількість смертей в Ухані засекречена, проте влада, судячи з усього, знає реальні цифри.

«Кожне похоронне бюро двічі в день передає владі дані про кремації», – говорить джерело. «Це означає, що кожен похоронний дім знає тільки дані про власні операції, але не знає ситуацію в інших похоронних бюро».

За словами джерела, протягом лише одного місяця в Ухані було проведено 28 000 кремацій. Це означає, що оцінки, що публікуються в соцмережах і відносяться до періоду у два з половиною місяці, не є перебільшенням.

Житель Уханя, Сунь Ліньань, розповів про довгі черги біля похоронних бюро, у яких вишикувалися родичі загиблих, які хочуть забрати прах своїх близьких.

«Це вже почалося, – розповів Сунь, – Вчора люди вишикувалися на кладовищі в Бянданьшані, а сьогодні безліч людей було в похоронному будинку в Ханькоу».

Житель Уханя Чень Яохуей сказав Радіо «Вільна Азія», що міська влада роздає сім'ям загиблих 3000 юанів (близько $422) в якості «допомоги на поховання» – в обмін на їхнє мовчання про справжні причини смерті близької людини.

«За останні кілька днів відбулося багато похоронів; влада потай роздає по 3000 юанів сім'ям загиблих на похорон», – говорить Чень.

Ху Айчжень, чия мати померла від ускладнень після COVID-19, каже, що йому наказали забрати прах його матері у місцевому районному комітеті. «Місцевий комітет сказав мені, що вони зараз займаються похоронами, але я не хочу робити це прямо зараз», – розповів в інтерв'ю Радіо «Вільна Азія» житель Уханя за прізвищем Дін. За його словами, зараз «занадто багато людей» проводять похоронні обряди.

Чень Яохуей говорить, що ніхто в місті не вірить офіційній статистиці про кількість загиблих людей.

«Згідно з офіційними даними, померло 2500 осіб... Але до початку епідемії в міських крематоріях зазвичай кремували близько 220 [трупів] в день», – розповідає Чень. При цьому, за його словами, «під час епідемії вона (влада) перевела в Ухань співробітників крематоріїв з усього Китаю, і ті цілодобово займаються кремуванням».

Місцевий житель на прізвище Гоа каже, що сім міських крематоріїв здатні спалювати близько 2 тис. тіл у день, за умови цілодобової роботи: «кожен, хто подивиться на ці цифри, зрозуміє... Будь-яка людина, здатна мислити. І вони говорять про 2535 жертви? Сім крематоріїв можуть спалювати більше померлих всього за один день».